Русскій фотографическій вѣстникъ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Російський фотографічний вісник
Русский фотографический вестник
Обгортка №1 за 1915 рік
Країна видання Російська імперія
Місце публікації Одеса
Тематика фотографічна справа
Періодичність виходу 6 разів на рік
Мова російська
Головний редактор Г. С. Михайлов-Мучкін
Видавець Одеське фотографічне товариство
Засновник Одеське фотографічне товариство
Засновано 1915
Дата закриття 1916
Ціна 4 руб/рік

Русский фотографический вестник (укр. Російський фотографічний вісник) — науково-популярний і художній журнал, що висвітлював діяльність Одеського фотографічного товариства, порушував актуальні питання й друкував огляди новин фотографічної справи, а також популяризував мистецтво фотографії. Журнал видавався в Одесі у 1915—1916 роках, було видано 9 номерів.

Історія[ред. | ред. код]

У 1912—1914 роках в Одесі під редагуванням голови Одеського фотографічного товариства Г. С. Михайлова-Мучкіна та його заступника М. М. Волкова виходив журнал Вестник Одесского фотографического общества. Проте 1914 року, з початком Першої світової війни, журнал припинив своє існування і замість задекларованих шести номерів вийшло лише два № 1 (січень-лютий) та № 2 (березень-травень).[1] 1915 року Г. С. Михайлов-Мучкін відновив видання журналу під назвою «Русский фотографический вестник».

Журнал виходив з періодичністю 6 разів на рік, 1915 року з квітня по жовтень вийшло 3 номери, 1916 року — 6 номерів. Засновником і головним редактором видання був Григорій Сергійович Михайлов-Мучкін, голова Одеського фотографічного товариства.[2][3] Передплатна ціна на 1916 рік складала 4 рублі.

Цілі і задачі видання[ред. | ред. код]

«Аринка снідає». Ілюстрація до першого номера журналу

У вступній статті, яка вийшла у першому номері Вісника, головний редактор, голова ОФТ Г. С. Михайлов-Мучкін окреслив цілі і характер журналу: розробка питань фотографічного знання і мистецтва; застосування фотографії у різних галузях, а також сприяння розвитку фотографічної промисловості. Особлива увага приділялася фотографам-аматорам, яким журнал був готовий прийти на допомогу у вирішенні практичних завдань.

У журналі було заплановано наступні розділи:

  1. питання фотографічного знання, мистецтва і російської фотопромисловості
  2. огляд фотолітератури і діяльності в області фотографічних установ, товариств і окремих осіб
  3. огляд фотографічної літератури
  4. огляду художніх світлописних додатків
  5. поради та вказівки, питання і відповіді, поштова скринька.

Зміст видання[ред. | ред. код]

І. А. Тімірязєв «Джерело узимку». Ілюстрація до першого номера журналу

Кожен номер журналу містив 6—8 статей, з яких 1—2 стосувалася техніки фотографії, інші мали соціальні, естетичні, теоретичні теми. Також висвітлювалась діяльність фотографічних товариств, конкурсів і виставок. В додатку до кожного номера журналу розміщувались 2-4 якісні художні ілюстрації.[3] Видання в основному продовжило дотримуватись програми, окресленої у «Віснику Одеського фотографічного товариства». В останніх номерах видання збільшилось число технічних статей з порадами фотографам. В останній рік видання журнал відзначив на своїх сторінках історично важливу подію — в Одесі відкрився перший в Російській імперії фотографічний навчальний заклад, директором якого був Г. С. Михайлов-Мучкін, голова Одеського фотографічного товариства.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Русские дореволюционные фотографические журналы 1858–1918 гг. russianinterest.ru. Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 19 жовтня 2019.
  2. Хобта, О. Д. Динаміка розвитку мистецької періодики Одеси 1896-1919 рр (PDF). " Наукові праці Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Філологічні науки 25 (2011): 413-416.
  3. а б в Сергеевна, Головина Ольга (2010). Русская Фотографическая периодика (1858-1917 гг. ). Фотография. Изображение. Документ. № 1. ISSN 2221-1764. Архів оригіналу за 10 жовтня 2019. Процитовано 10 жовтня 2019.