Ріг шакала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ріг шакала — кістяний конусоподібний наріст, що виростає на черепах деяких звичайних шакалів. У Південній Азії йому приписують магічні сили. Ріг зазвичай має довжину близько сантиметра і іноді покритий довгим пучком волосся.

У XIX столітті на Шрі-Ланці його називали «narric-comboo». Таміли і сингали традиційно вважають, що це потужний амулет, виконувач бажання власника, він може самостійно повертатися назад, коли його втрачають. Деякі сінгали вірять, що ріг робить володаря невразливим у будь-якій судовій справі[1].

В Непалі цілителі і знахарі вважають, що ріг допомагає вигравати в азартних іграх і відганяє злих духів. У народності тхару з непальського регіону Бардія вважають, що шакалій ріг втягується і з'являється назовні тільки, коли шакали виють зграєю. Мисливець, якому вдається добути ріг, поміщає його в срібну скриньку з кіноварем, який, як вважають, є для рогу джерелом харчування. Тахру вважають, що ріг дає власнику можливість бачити в темряві і спокушати жінок[2].

У деяких інших регіонах шакалів ріг називається «seear singhi» ( перс. «Seah» — чорний, Хінд. «Singh» — ріг) і прив'язується на шию дитини. Люди з нижчих каст іноді продають роги, вважають, що насправді вони виготовлені з оленячих рогів заради продажу довірливим людям[3].

В Бенгалії вважають, що якщо покласти шакалів ріг у сейф, кількість грошей в сейфі може збільшитися в три рази. Цим користуються деякі злочинці в Бенгальському Сансі, вони пропонують жертвам підроблені роги шакалів і пропонують покласти їх у сейф. Таким чином вони виявляють місце розташування сейфа[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tennent, Sir James Emerson (1861). Sketches of the natural history of Ceylon. Longman, Green, Longman, and Roberts. с. 36—37.
  2. Mammals of Nepal: (with reference to those of India, Bangladesh, Bhutan and Pakistan) by Tej Kumar Shrestha, published by Steven Simpson Books, 1997, ISBN 0-9524390-6-9
  3. Oral tradition from the Indus International folklore by John Frederick Adolphus McNair, Thomas Lambert Barlow, published by Ayer Publishing, 1977, ISBN 0-405-10108-2
  4. Encyclopaedia of Indian tribes by Padma Shri S.S. Shashi, published by Anmol Publications PVT. LTD., 1994, ISBN 81-7041-836-4