Різнича вулиця (Дніпро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різнича вулиця
Зовнішні посилання
Мапа

Різнича вулиця, також Різнична вулиця (зукранізоване рос. Резничная) — найкоротша вулиця Дніпра у його Соборному районі; розташована у прибережній, правобережній зоні Дніпра у давній місцевості Половиця — Каміння. Довжина вулиці — понад 100 метрів.

Вулиця розташована у кварталі між вулицями Крутогірний узвіз, Павла Нірінберга та Січеславської Набережної. Вулиця бере початок вулиці Павла Нірінберга, йде через арку будинку на вулиці Нірінберга на схід й закінчується у кварталі без прямого виходу на Крутогірний узвіз.

Історія[ред. | ред. код]

Назва вулиці походить від різників, що працювали на цій ремісницькій вулиці Лісового майдану Половиці-Катеринославу.

Раніше вулиця мала довжину у два квартали й проходила від Дніпра до вулиці Йорданської. У 1979—1980 роках будівництво нового міського цирку на набережній відібрало у вулиці перший квартал. Вцілілий квартал виявився у дворі між поліклінікою міської лікарні № 10 й готелем «Дніпропетровськ». Залишився єдиний будинок № 9 та двір перед ним.

Лісовий майдан[ред. | ред. код]

Після весняної повені 1789 року житлова забудова відступила від берега й звільнену площу зайняла торгівля лісом. Територія над Дніпром між вулицею Володимира Мономаха й перехрестям Ливарної вулиці з Січеславською набережною тоді назвали Лісовий майдан (площа).[1]

Станом на 1910 рік від залізничного (Амурського) моста до Ливарної вулиці були суцільні комори лісу й деревообробні підприємства. У путівнику 1910 року описувалося: «Берег Дніпра від залізничного моста, закінчуючи Ливарною вулицею — один суцільний лісовий склад. Це є центр лісового ринку, де відбувається продаж, скупка й розпилювання лісу. На березі кілька лісопилень, що завалені вдень й вночі роботою, особливо у літню пору».[2][3]

Перехресні вулиці[ред. | ред. код]

Будівлі[ред. | ред. код]

  • № 9 — єдиний багатоквартирний житловий будинок.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Иорданская площадь. gorod.dp.ua. Процитовано 26 травня 2019. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. Максим Кавун. «Юность Днепра»: как появился первый квартал Набережной. gorod.dp.ua. Процитовано 26 травня 2019.
  3. Кавун, Максим. Гений места. Набережная. gorod.dp.ua. Процитовано 28 квітня 2019.