Річард Наджент, ІІІ граф Вестміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Річард Наджент, ІІІ граф Вестміт
Помер квітень 1714
Діяльність мандрівний брат
Батько Christopher Nugent, Lord Delvind[1]
Мати Mary Butlerd[1]
Герб графів Вестміт.
Замок Наджент.
Замок Клонін (Делвін).

Річард Наджент (1669 – 1714) – ІІІ граф Вестміт, лорд Делвін – ірландський аристократ, пер Ірландії, релігійний діяч, римо-католицький чернець. Належав до так званих «старих англійців» - нащадків англо-норманських поселенців в Ірландії ХІІ століття, що за довгі роки життя в Ірландії змішувались з ірландцями, переймали їх мову та звичаї і ставали «ще більшими ірландцями, аніж самі ірландці». Серед них було чимало борців за свободу Ірландії, в тому числі і серед роду Наджент. Старі англійці, в тому числі аристократи роду Наджент лишалися вірними католицизму, коли Англія навернулась до протестантизму.

Річард Наджент, ІІІ граф Наджент був старшим сином Крістофера Наджента – лорда Делвін та Мері Батлер – дочки полковника сера Річарда Батлера та леді Френсіс Туше. Титул графа Вестміт він успадкував від свого діда Річарда Наджента, ІІ графа Вестміт – борця за свободу Ірландії, генерала повстанський військ. Але Річард Наджент ще замолоду постригся в монахи – став ченцем римо-католицького ордену капуцинів. Все життя він жив в монастирі у Франції і був далекий від Ірландії та подій в цій країні. Як монах, він не мав нащадків, тому титул графа Вестміт успадкував після його смерті його брат – Томас Наджент, що став IV графом Вестміт.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lenihan, Pádraig Nugent, Richard, first earl of Westmeath. – 2004. - Oxford Dictionary of National Biography.
  • Webb, Alfred A Compendium of Irish Biography. – Dublin, 1878.
  • Kenyon J. P. The Stuarts B.T. Batsford: London, 1958.
  • Anonymous. Historical Sketch of the Nugent Family J. C. Lyons, 1853.
  • G. E. Cokayne: The complete peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain and the United Kingdom, extant, extinct, or dormant, by G.E.C. New edition, rev. and much enl., edited by the Hon. Vicary Gibbs. London, 1910 et seqq., "Dunsany" Vol. IV, p. 552; Vol I, Appendix A.
  • Dunsany, 2000: Carty, Mary-Rose and Lynch, Malachy – "The Story of Dunsany Castle", ISBN 978-0-95173821-4.
  • Kidd, Charles, Williamson, David (editors): Debrett's Peerage and Baronetage (1990 edition). New York: St Martin's Press, 1990,[page needed]
  • Leigh Rayment's Peerage Pages

Примітки[ред. | ред. код]