Садиба сім'ї Раллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сучасний вигляд будинку сім'ї Ралі

Садиба сім'ї Ралі (молд./рум. Conacul lui Zamfirache Ralli) – маєток в селі Долна Страшенського району, що в Молдові, побудований бессарабським поміщиком Замфіром Ралі-Арборе на початку XIX століття.

Поселення Долна засноване в XV столітті і розташоване в живописному куточку, посеред порослих лісом пагорбів Корд за 55 км від столиці Кишиніва. Поруч з садибою розкинувся прекрасний парк, де можна побачити пам’ятник Олександру Сергійовичу Пушкіну та струмок, що має назву «Земфіра».

Власник садиби та голова сім'ї Замфір Ралі-Арборе приїхав до Молдови з Валахії (феодальне князівство на території сучасної Румунії, що протягом 1859-1861 років об'єдналася з Молдовським князівством) та прийняв підданство Російської імперії. По дружині Смаранді родова гілка сягала господаря Молдовського князівства Штефана чел Маре.

Вражений красою цієї місцевості бессарабський землевласник вирішив збудувати тут будинок та церкву. Так в селі Долна з'явилася садиба та храм святої Марії.

Олександр Пушкін і маєток в Долні[ред. | ред. код]

В історії цей маєток став відомим завдяки Олександру Пушкіну, який гостював тут 1821 року протягом трьох тижнів, оскільки в будинку поміщика досить часто проводилися різноманітні світські прийоми, що вважалися одними з найкращих на цих теренах.

Відомий поет подружився з сином господаря Іваном, якого досить часто відвідував протягом всього свого заслання в Бессарабії 1820-1823 років, не тільки в маєтку батька, а також і в кишинівській квартирі. Завдяки цим зв'язкам, відомий російський прозаїк знайомиться з культурою та життя молдавського народу та циган, що проживали неподалік села Долна. Деякий час Пушкін навіть прожив у таборі, де був надзвичайно вражений красою доньки циганського барона Земфіри та якій присвятив декілька своїх творів та поему «Цигани».

До 50-річчя перебування поета в Долні, 1871 року Іван Ралі-Арборе, син поміщика, відреставрував маєток батька, що прийшов в занепад та відновив церкву. Садиба сім’ї Ралі після становлення більшовицької влади та створення Молдовської РСР була націоналізована і 6 червня 1949 року тут відкрили музей Олександра Сергійовича Пушкіна, а 1964 року приміщення стало філією кишинівського музею поета.

З отриманням незалежності садибу закрили на реконструкцію та занедбали, але, завдяки зусиллям місцевих мешканців та за ініціативою президента Молдови і фінансової підтримки компанії «Лукойл» маєток було нарешті відремонтовано.

З 2002 року експозиція знову відкрила свої двері перед відвідувачами. Нині тут можна побачити експонати та матеріали XVIII, XIX і XX століть, що складаються з колекційних фондів Санкт-Петербурга та Кишиніва. Про колишніх господарів нагадують лише листи дітей Замфіра Ралі-Арборе та заповіт самого господаря.

З 1980 року на території садиби в перший тиждень червня проводять поетичні читання поезій Олександра Пушкіна.

Використані джерела[ред. | ред. код]

1. http://reforma-mo.ru/zapitaj-sebe/2650.html/

2. http://aboutmoldova.md/view_post.php?id=104

3. http://www.otdyh.md/ru/ekskursii-po-moldove/usadba-zamfir-ralli-arbore.html

4. Література М. Г. Хазін. Пушкін у Долні (путівник). Кишинів: Тімпул, 1989 р.

5. З. Ралі-Арбор. З сімейних спогадів про О. С. Пушкіна. Минулі роки, 1908, № 7.

6. Б. А. Трубецькой. Пушкін в Молдові. Кишинів, 1990 р.