Самота (новела)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Самота»
Автор Гі де Мопассан
Назва мовою оригіналу фр. Solitude
Країна Франція
Мова французька
Жанр новела
Місце Париж
Укр. видавництво Дніпро
Видавництво газета «Le Gaulois»
Видано 31 березня 1884
Перекладач(і) Михайло Дейнар
Тип носія на папері
Попередній твір Сюрприз
Наступний твір Край ліжка

«Самота́»[1] (фр. Solitude) — новела французького письменника Гі де Мопассана, написана в 1884 році. Твір є авторським міркуванням на тему самотності людини. На його створення вплинули депресивні настрої письменника, які були притаманні йому в останні роки життя.

Історія[ред. | ред. код]

Ця новела вперше надрукована 31 березня 1884 року в газеті «Le Gaulois»[2]. Пізніше Гі де Мопассан включив її до складу збірки «Добродій Паран». Російський письменник Лев Толстой відгукнувся на її появу так:

Я не знаю більш хапливого за серце крику відчаю людини, що усвідомлює свою самотність, заблукалої, як вираження цієї думки в чудовому оповіданні «Solitude»[3].

Перший український переклад цього твору належить перу Михайла Дейнара, він побачив світ у восьмитомному зібранні творів Гі де Мопассана, виданому видавництвом «Дніпро»[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідач гуляє з другом вулицями Парижа і ділиться з ним своїми відчуттями: він не хоче повертатися до свого порожнього житла, але і серед людей не відчуває себе сприйнятим і зрозумілим. Попри близькість друзів та жінок він все ж самотній і цю самоту підкреслювали у своїх творах видатні поети (Альфред де Мюссе, Сюллі Прюдом), оповідач висловлює свої почуття словами Гюстава Флобера: «Всі ми мешкаємо у пустелі, ніхто нікого не розуміє»[4].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Гі де Мопассан Твори в восьми томах / ред. Д. В. Затонський — Київ: Дніпро, 1969—1972. — Т. 5.
  2. Ги де Мопассан Жизнь. Милый друг. Новеллы. — М.: Художественная литература, 1970. — Библиотека всемирной литературы. Серия вторая. Т. 97. — С. 789.(рос.)
  3. Лев Толстой Полное собрание сочинений. — Т. 30. — С. 21.(рос.)
  4. Одиночество / Ги де Мопассан Жизнь. Милый друг. Новеллы. — М.: Художественная литература, 1970. — Библиотека всемирной литературы. Серия вторая. Т. 97. — С. 710—714.(рос.)