Світлинний образ Божої Матері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотографія чуда явлення Божої Матері на Афоні. 3.08.1903 р. Монастир св.Пантелеймона. Афон.

Світлинний образ Божої Матері (Фотографія Пресвятої Богородиці, 1903) — світлинний образ Божої Матері, явлений в 1903 році в монастирі святого Пантелеймона на Афоні.

Святкування 3 серпня.

Історія

[ред. | ред. код]

21 серпня 1903 року під час роздачі милостині убогим ченцям біля великих монастирських воріт монастиря святого Пантелеймона інок Гавриїл зробив фотознімок. Під час проявлення, для свого превеликого подиву, побачив образ Богоматері в чернечому вбранні, яка смиренно одержувала благословенний шматочок хліба.

Біля великих воріт обителі зібрався натовп бідних монахів-Сіромаха і благочестивих паломників. Збереглися дані про те, що близько 600–800 чоловік отримували з рук ченців хлібні коржі-черешки (за іншою версією монети). В урочні дні за милостинею до монастирських брам стали приходити люди, які нічим не займаються, упиваються і нікому не підкоряються.

14 серпня 1903 року в монастир надійшов лист з Кіноту, в якому висловлювалося незадоволення щодо «марною» і «шкідливою», на його думку, милостині. Вище священне управління Святої Гори зажадало від начальства Свято-Пантелеймонового монастиря скасувати роздачу милостині й знайти більш прийнятну і «неспокусливу» форму допомоги.

21 серпня 1903 року, рівно через тиждень після отримання кінотського листа, ченці обителі вирішили востаннє дотримати традицію і роздати милостиню, а вже потім зачитати присутнім зміст листа з Кіноту. В цей час за звичаєм біля головної порти вже зібралися в очікуванні милостині сотні нужденних та мандрівних людей. Під час роздачі череків ієромонах Гавриїл зробив фотознімок, на якій проявився образ Богоматері, що смиренно одержувала разом з іншими прохачами благословенну милостиню. Дивлячись на незвичайну фотографію, ченці відразу пригадали розповідь ченця Севастіана, який в свою чергу чув від портарів, ніби один пустельник бачив кілька разів жінку при роздачі череків. Деякі з подвижників, теж бачили наяву Пречисту Діву серед убогих ченців і прохачів милостині, хотіли сказати про це воротареві, проте в самий день фотографування Її ніхто не бачив.

Богородиця незмінно турбувалась про тих, що подвизаються у на Афоні. За велінням Цариці Небесної монастир продовжив задовольняти потреби бідної братії: після братніх трапез в обителі влаштовували трапези для бідняків, а келар видавав їм зі складу продукти харчування.

Проте негатив фотографії був загублений, а після численних потрясінь (в т.ч. пожеж, особливо в 1968 році), що випробовували обитель в XX столітті, вже й не було надії повернути його.

І ось на початку 2015 року негатив був знайдений при роботі з монастирськими архівами. Нинішній ігумен монастиря святого Пантелеймона, схиархімандрит Єремія (Альохін) розцінив подію як прояв милості Пресвятої Владичиці.

Вшанування

[ред. | ред. код]
Світлинна ікона Пресвятої Богородиці

Саму фотографію багато разів тиражували. В кінці 1980-х років, з початком відновлення обителі, вражаюче фото було розмножено з додатком до нього короткого опису події і поширювалось серед паломників. Робляться копії і кам'яної дошки, що знаходиться у воріт обителі.

У 2011 році на місці явлення Божої Матері була споруджена пам'ятна каплиця, в якій було підведене джерело води для вчинення водосвятних молебнів. Зафіксовані випадки полегшення тілесних і душевних недуг від вживання води з цього джерела.

У тому ж році в першому поверсі братського Покровського корпусу був влаштований і освячений храм-параклис на честь Світлинної ікони.

У 2011 році зображення історичної фотографії на мармуровій дошці було встановлено в монастирі Афонської ікони Божої Матері в селі Чоповичі Житомирської області.

Подібна мармурова дошка з зображенням образу була встановлена в 2012 році в парафії Феодорівського собору в Царському Селі.

Див.також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]