Сергеєва Людмила Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сергєєва Людмила Михайлівна
Народилася 12 березня 1937(1937-03-12) (87 років)
Путчино (Білорусь)
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність науковиця
Галузь хімія високомолекулярних сполук, фізико-хімія полімерів
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор хімічних наук
Науковий керівник Ліпатов Ю. С.

Людмила Михайлівна Сергеєва (нар. 12 березня 1937) — доктор хімічних наук, провідний науковий співробітник. Фахівець в області фізичної хімії полімерів, взаємопроникних полімерних сіток.

Біографія[ред. | ред. код]

Людмила Михайлівна Сергєєва народилася 12 березня 1937 р. у с. Путчино Дзержинського району Мінської області (Білорусь). У 1954 р. закінчила Дзержинську російську середню школу і у тому ж році вступила на хімічний факультет Білоруського Державного університету. Після закінчення вузу, з 1959 до 1965 р., працювала у відділі армованих пластиків Інституту загальної і неорганічної хімії АН БРСР (М. Мінськ). У цьому ж інституті навчалася в аспірантурі (1961—1963 рр.) і у 1964 р. захистила дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата хімічних наук. З 1965 р. Л. М. Сергєєва працює в Інституті хімії високомолекулярних сполук АН УРСР (м. Київ) старшим науковим співробітником (1965 рух), завідувачем лабораторії (1980 р.), завідувачем відділу (1980—2007 рр.) На сьогодні Л. М. Сергєєва — провідний науковий співробітник відділу хімії гетероланцюгових полімерів і взаємопроникних полімерних сіток. Наукове звання старшого наукового співробітника за спеціальністю «хімія високомолекулярних сполук» їй присвоєно у 1968 р. У 1975 р. Л. М. Сергеєва захистила дисертаційну роботу за темою «Адсорбція олігомерів і полімерів з розчинів і властивості граничних шарів полімерів» і їй присуджено вчений ступінь доктора хімічних наук. У 1987 р. їй присвоєно наукове звання професора.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Л. М. Сергєєва — спеціаліст в області фізичної хімії полімерів. Їй належать роботи з дослідження адсорбції полімерів з концентрованих розчинів, в яких розвинуто уявлення про молекулярно-агрегативний механізм адсорбції полімерів на твердих поверхнях, розглянуто вплив адсорбційної взаємодії на властивості граничних шарів поліуретанів — одного з найважливіших класів високомолекулярних сполук. З 1980 р. наукова діяльність Л. М. Сергеевої сконцентрована на синтезі і дослідженні фізико-хімічних властивостей полімер-полімерних композицій нового типу — взаємопроникних полімерних сіток: вивчення кінетики тверднення і мікрофазового поділу компонентів при формуванні ВПС, впливу наповнювачів на ці процеси, а також отримання різних типів ВПС (термопластичних, градієнтних і йономеровмісних), а також дослідження їхніх властивостей. У співпраці з науковцями Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Л. М. Сергеєвою і співробітниками розроблено наукові та технологічні засади створення на основі фазоворозділених напів-ВПС селективних сенсорних систем для екологічного моніторингу із застосуванням синтетичних аналогів біологічних рецепторів. Під її керівництвом підготовлено 10 кандидатів хімічних наук і 3 доктори наук.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Успіхи Л. М. Сергєєвої у науковій роботі відзначено орденом «Знак пошани», а також державними медалями та Почесними грамотами Президії НАН України та ЦК профспілки працівників НАН України.

Основні наукові публікації[ред. | ред. код]

Л. М. Сергєєва — автор понад 350 наукових праць і 40 авторських свідоцтв СРСР і патентів України на винаходи

Монографії[ред. | ред. код]

  • 1. Липатов Ю. С., Керча Ю..,Ю Сергєєва Л.М Структура и свойства полиуретанов.- Киев: Наук. думка, 1970. — 279 с.
  • 2. Липатов Ю. С., Сергєєва Л.М Адсорбция полимеров.- Киев: Наук. Думка, 1972. -195 с. — New York: John Willey and Sons, 1974—186 р.
  • 3. Липатов Ю. С., Сергєєва Л.М Взаимопроникающие полимерные сетки. — Киев: Наук. думка, 1979. — 160 с.
  • 4. Липатов Ю. С., Сергєєва Л.М Взаимопроникающие полимерные сетки. — В кн.: Физико-химия многокомпонентных систем. — Киев: Наук. Думка, 1986. — Т.2. — С. 137—223.

Статті[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • 1. Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України 50 років 1958—2008 Київ-2008 Лебедєв Є. В. (відп. редактор)
  • 2. 80-річчя доктора хімічних наук, професора Людмили Михайлівни Сергеєвої Полімерний журнал 2017 т.34 № 1 С.5-6