Сливові кльоцки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сливові кльоцки
Походження  Румунія
Сливові галушки, посипані коричневим цукром
Сливові галушки

Сливові галушки, сливові кнедлі, крокети зі сливами, цвечгенкнедель (нім. Zwetschgenknödel, сильвашгомбоц угор. szilvás gombóc) — десертна страва австрійської[1], угорської[2][3] та чеської кухонь, картопляні галушки з начинкою зі свіжої сливи.

Фруктові галушки були запозичені австрійською кухнею з чеської у XVIII—XIX століттях, коли в багатьох будинках віденської буржуазії тримали богемських куховарок. До XIX століття інгредієнти для цієї страви (картопля, цукор, кориця) були зовсім недоступні бідним верствам населення. Солодкі кнедлі набули широкого поширення лише в епоху бідермайєра і з середини XIX століття виявляються в кулінарних книгах . За деякими припущеннями, до появи фруктових галушок могли виявитися причетними до глазурованих фруктів — делікатес, що подавалися тільки при монарших дворах. Від глазурованих фруктів походять фрукти в шоколаді або марципані, а кмітливі віденські домогосподарки замінили їх на дешеве тісто[4].

Тісто для сливових галушок готують з очищеної картоплі в мундирі, ще гарячим пропущеного через прес-пюре або розім'ятого, в суміші з борошном, вершковим маслом або маргарином і яйцями. У вимитої сливи видаляють кісточки і начиняють шматочком цукру-рафінаду з корицею. Солодку сливу залишають із кісточкою, вона вимагає цукру[5]. Розкатане тісто нарізають квадратиками, на кожен з яких кладуть сливу, кінчики тіста зліплюють і формують круглі галушки. Сливові галушки відварюють у підсоленій киплячій воді, потім обвалюють у підсмажених на вершковому маслі панірувальних сухарях . Перед подачею посипають коричневим цукром[3]. Клецки можна також начиняти сливовим повидлом . За таким же рецептом готують абрикосові галушки[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Карой Гундель. Крокеты со сливами (силвашгомбоц) // Малая венгерская поваренная книга / пер. с венг. М. Погань-Редеи и Н. Аретинской. — 13-е. — Будапешт : Корвина, 2006. — С. 77. — ISBN 963-13-5540-3.
  • Элек Мадьяр. Клёцки со сливами // Кулинарное искусство и венгерская кухня. — 5-е. — Будапешт : Паннония, 1961. — С. 148—149.
  • Харгитаи Дёрдь. Крокеты со сливами // Венгерская кухня. — Media Nova, 2001. — С. 86. — ISBN 963-204-711-7.
  • Erhard Gorys. Zwetschgenknödel // Das neue Küchenlexikon. Von Aachener Printen bis Zwischenrippenstück. — München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 1997. — S. 595. — 599 S. — ISBN 3-423-36008-9.