Софі Фрем'є

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софі Фрем'є
Ім'я при народженні фр. Sophie Frémiet
Народилася 16 червня 1797(1797-06-16)[1][4]
Діжон
Померла 4 грудня 1867(1867-12-04)[1][2][…] (70 років)
Париж[5]
Країна  Франція[6]
Діяльність художниця
Вчителі Anatole Devosged
Відомі учні Uranie Alphonsine Colin-Libourd і Adèle Kindtd
Знання мов французька[1]
Родичі Луї-Габріель Монн'єd і Емманюель Фрем'є
У шлюбі з Франсуа Рюд
Автограф

Софі Фрем'є (Рюд) (фр. Sophie Fremiet; 16 червня 1797, Діжон - 4 грудня 1867, Париж) — французька художниця-портретистка, дружина скульптора Франсуа Рюда.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в 1797 в Діжоні. Її дід з материнського боку, Луї-Габріель Мон'є[fr], був першим хранителем Діжонського музею образотворчих мистецтв[7]. Батько, Луї Фрем'є, також захоплювався мистецтвом і був близьким до інтелектуальних та артистичних кіл. Так, він підтримував молодого скульптора Франсуа Рюда, допомагав йому матеріально і часто запрошував до себе[8]. Перші уроки живопису Софі отримала у Анатоля Девожа[fr], сина художника Франсуа Девожа, з яким дружив її дід. Сам Анатоль був учнем Давида та засновником Діжонської художньої школи[8].

У роки реставрації Бурбонів батько Софі, затятий бонапартист, змушений залишити Францію. Він оселився в Брюсселі, куди за ним поїхав і його протеже Франсуа Рюд[7]. Софі в Брюсселі вступила до Давида, який також був у вигнанні. Вчитель високо цінував талант Софі та довіряв їй робити копії своїх робіт[8]. Вона також брала участь у виставках у Брюсселі та в Антверпені.

У 1818 виставила в Брюссельському салоні два портрети; перший справжній успіх їй принесла в 1820 картина «Прекрасна Антія»[7][8].

У 1821 вийшла заміж за Франсуа Рюда. У 1822 в них народився син Амедей (помер в 1830 в Парижі). У Брюсселі писала портрети, міфологічні сцени та картини релігійного змісту. Вона також отримала низку замовлень, у тому числі на картини для палацу в Тервюрені, алегоричні постаті для бібліотеки герцога д'Аренберга та ін[8].

У 1826 Франсуа Рюд вирішив повернутися до Парижа. Він створював скульптурні портрети великих людей Франції; Софі також звернулася до історичного живопису. Але її улюбленим жанром залишався портрет, причому теплий, романтичний стиль її портретів контрастує із суворим академізмом історичних і релігійних картин художниці. Писала вона в основному друзів, знайомих та членів сім'ї, але також виконувала замовлення паризької та провінційної буржуазії[7].

У 1832-1836 Рюд працював над скульптурним оформленням паризької Тріумфальної арки[7]. Для постаті, відомої як Марсельєза, позувала Софі[9].

У 1855 Франсуа Рюд помер. Овдовіла Софі багато зробила для збереження пам'яті та спадщини чоловіка.

У 1867 похована поряд з ним на цвинтарі Монпарнас[7].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Eliane Gubin. Fremiet Sophie // Dictionnaire des femmes belges: XIXe et XXe siècles. — Lannoo Uitgeverij, 2006. — P. 257—258.

Посилання[ред. | ред. код]

  • François et Sophie Rude, citoyens de la liberté : un couple d'artistes au XIXe siècle (PDF) (фр.). Musée des beaux-arts de Dijon.