Махлебі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Lemurka (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Lemurka (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 4: Рядок 4:
Вона використовуєть протягом багатьох століть на [[Середній Схід|Середньому Сході]] та сусідніх територіях як спеція для хлібобулочний виробів.
Вона використовуєть протягом багатьох століть на [[Середній Схід|Середньому Сході]] та сусідніх територіях як спеція для хлібобулочний виробів.


У Греції спеція називається μαχλέπι (махлепі) і використовується у дріжджових здобних пирогах та печивах на свята, наприклад, на Новий рік пиріг ''василопіта'', а на Великдень ''цурекі''. На Кіпрі спеція називається μέχλεπι (мехлепі) і використовується у пасхальних сирних пирогах і тістечках під назвою φλαούνες. У Туреччині спеція використовується для хліба під назвою погача (круглий хліб, зазвичай солоний). На Середньому Сході та у [[Мала Азія|Малій Азії]]
У Греції спеція називається μαχλέπι (махлепі) і використовується у дріжджових здобних пирогах та печивах на свята, наприклад, на Новий рік пиріг ''василопіта'', а на Великдень [[Цурекі|цурекі]]. На Кіпрі спеція називається μέχλεπι (мехлепі) і використовується у пасхальних сирних пирогах і тістечках під назвою φλαούνες. У Туреччині спеція використовується для хліба під назвою погача (круглий хліб, зазвичай солоний). На Середньому Сході та у [[Мала Азія|Малій Азії]] махлебі використовується для [[Рамадан|рамаданських]] солодощів, таких як çörek ([[Цурекі|чо''(у)''рек]]), канділ сіміді, какать, мамул.


== References ==
== References ==

Версія за 13:56, 29 червня 2013

Цілі кісточки, насінинки всередині
Кісточки махлебі у ручній мололці

Махлебі (махлеб, магалебська вишня, магалебка, антипка) - це ароматична спеція, зроблена з насіння певного виду дикої вишні Prunus mahaleb (вишня Святої Люсії або Магалебська вишня).[1][2] Вишневі кісточки розколюють, щоб видобути з них насіння, розміром 5 мм у діаметрі. Насіння дуже м’яке, його можна жувати. Перед вживанням ядра насінинок перемелюють у порошок. Її аромат нагадує поєднання гіркого мигдалю та вишні. Махлебі використовується у маленькій кількості, щоб зробити смак солодощів яскравим.

Вона використовуєть протягом багатьох століть на Середньому Сході та сусідніх територіях як спеція для хлібобулочний виробів.

У Греції спеція називається μαχλέπι (махлепі) і використовується у дріжджових здобних пирогах та печивах на свята, наприклад, на Новий рік пиріг василопіта, а на Великдень цурекі. На Кіпрі спеція називається μέχλεπι (мехлепі) і використовується у пасхальних сирних пирогах і тістечках під назвою φλαούνες. У Туреччині спеція використовується для хліба під назвою погача (круглий хліб, зазвичай солоний). На Середньому Сході та у Малій Азії махлебі використовується для рамаданських солодощів, таких як çörek (чо(у)рек), канділ сіміді, какать, мамул.

References

  1. MacMillan, Norma, ред. (October 2010), The Illustrated Cook's Book of Ingredients (вид. 1st American), Dorling Kindersley, с. 354, ISBN 978-0-7566-6730-6
  2. DOI:10.1016/j.foodchem.2009.04.085
    Нема шаблону {{Cite doi/10.1016/j.foodchem.2009.04.085}}.заповнити вручну