Великодній виїзд: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
Learned cat (обговорення | внесок)
Створена сторінка: {{Edited}} Файл: Osterreiten2009 02.jpg | thumb | 300px | Великодній виїзд. 2009. Старовинний звичай лужицьких...
Мітка: суміш розкладок у тексті
(Немає відмінностей)

Версія за 16:50, 6 травня 2019

Великодній виїзд. 2009. Старовинний звичай лужицьких сербів.

Великодній виїзд ( Їзда з хрестом, Крижерйo, Остеррайтен ; в.-луж. Křižerjo, Jutrowne jěchanje, нім. Osterreiten) — великодня кінна процесія — старовинна традиція лужицьких сербів, які проживають в Саксонії і Брандербурзі. Обряд проводиться в католицькій Верхній Лужиці, в районі між містами Будишин, Гоєрсверда і Каменц. З кінця 1990-х років традиція відродилася і в лютеранській Нижній Лужиці в районі міста Люббенау. Також проводиться в Остріці і в монастирі Марієнталь.

В ході даної релігійної процесії чоловіки з хоругвами і іншими релігійними атрибутами (розп'яття, статуї), верхи на конях відправляються в сусіднє село чи кілька сіл з звісткою про воскресіння Христа.

Див. також

Джерела

  • Schorch, Marén: «Rituelle und symbolische Inszenierung von Zugehörigkeit. Das sorbische Osterreiten in der Oberlausitz», in: Herbert Willems (Hrsg.): Theatralisierung der Gesellschaft. Band 1: Soziologische Theorie und Zeitdiagnose, Wiesbaden: VS Verlag für Sozialwissenschaften, 2009, S. 331—354. (нім.)