Автовокзал: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
TohaomgBot (обговорення | внесок)
замінено закодовану відсотковим кодуванням частину URL-адреси на кирилічні літери
Рядок 23: Рядок 23:
* {{тсумо}}
* {{тсумо}}
==Посилання==
==Посилання==
*[https://vue.gov.ua/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B7%D0%B0%D0%BB Автовокзал] // [[ВУЕ]]
*[https://vue.gov.ua/Автовокзал Автовокзал] // [[ВУЕ]]


[[Категорія:Автовокзали| ]]
[[Категорія:Автовокзали| ]]

Версія за 18:57, 22 травня 2019

Центральний автовокзал у Вінниці
Дніпоропетровський центральний автовокзал.
Автобусна станція в м. Токмак.

Автовокза́л (автомобільний вокзал, автобусний вокзал) або автостанція (автомобільна станція, автобусна станція) — комплекс споруд для обслуговування пасажирів міських, приміських і міжміських автобусів, лінійного персоналу, рухомого складу і зберігання вантажів. Основні частини автостанції або автовокзалу — вокзальна будівля, перони для посадки і висадки пасажирів, під'їзд до перону, як правило, ізольований від дороги загального користування.

Автостанції влаштовуються на кінцевих і транзитних пунктах автобусного сполучення, автовокзали — зазвичай тільки на кінцевих.

У вокзальній будівлі розташовані зал очікування, каси для продажу квитків, часто також підприємства громадського харчування та роздрібної торгівлі, камери зберігання, а також службові приміщення (диспетчерська, адміністративні приміщення).

На території автовокзалів і автостанцій є простір для стоянки рухомого складу між рейсами, на великих автовокзалах — також пристрої для миття автобусів.

Різниця між автостанцією і автовокзалом полягає, перш за все, в розмірах. Межа місткості автостанції становить 50 осіб, автовокзалу — мінімум 100. Деякі автостанції взагалі не мають приміщення для пасажирів, а тільки відкритий павільйон або навіс для захисту від опадів. Завдяки великим розмірам автовокзали також мають у своєму розпорядженні велику кількість допоміжних служб.

Кінцеві зупинки автобусних маршрутів, які менші за автостанцію, називаються диспетчерський пункт (акр. ДП).

Див. також

Джерела

Посилання