Парк Перемоги (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 01:01, 25 березня 2013, створена DixonDBot (обговорення | внесок) (Додавання/виправлення дати для: Шаблон:Без категорій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Парк Перемоги — одна з визначних пам'яток Миколаєва, найбільший у місті парк. Парк Перемоги простягнувся вздовж Київського шосе (Проспект Героїв Сталінграда (Миколаїв)) на правому березі Інгулу і займає площу 72 гектари.

Історія

Парк було закладено в 1945 році, в честь перемоги у Великій вітчизняній війні. Навесні 1945 року тут було посаджено кілька тисяч дерев і чагарників, а також були розбиті 3 алеї і встановлена огорожа.

Закладення парку відбувалося методом народного будівництва, а саме, це був стихійний емоційний порив людей, які повернулися з фронту в місто, де окупанти знищили практично всі сквери та парки, використовуючи деревину як паливо і будівельний матеріал.

У той же час був повністю розчищений паляж «Стрілка» і місто отримало прекрасну зону відпочинку. Ця територі стала справжньою рекреаційною та найпопулярнішою зоною відпочинку городян.

Спочатку тут був побудований двоповерховий будиночок, господарський двір, танцювальний майданчик і літній кінотеатр.

Вже в 1962 році в парку з'явилися атракціони: «повітряна карусель», «колесо огляду» і «літаки — винищувачі».

Далі був побудований цілий спортивний комплекс, куди увійшли волейбольний та баскетбольний майданчики, футбольний стадіон, а також гімнастичне містечко.

У 1967 році в парку була модернізована розважальна інфраструктура, встановлено 11 нових атракціонів та дитячий пересувний поїзд. Святкові гуляння, спортивні змагання, танцювальні вечори та концерти перетворили парк в центр культурного життя міста.

У парку розташувались водні станції заводів «Ера», «Екватор», завод ім. 61 Комунара.

Першим директором був призначений Первухін Дмитро Семенович.

У 1967 році директором став Сербулов Павло Остафович, був повністю замінений атракціонний комплекс — встановлено 11 атракціонів крупних форм і дитячий руховий потяг.

У 1970 році парк Перемоги став Дипломантом, а в 1975 році — Лауреатом Всесоюзного огляду парків культури і відпочинку у м. Москва.

Пам'ятники

У 1993 році у парку Перемоги було встановлено пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам, загиблим в афганській війні. Тепер цей монумент став традиційним місцем зустрічі в пам'ятні дні для родичів загиблих «афганців» і самих учасників бойових дій.

За ініціативою ветеранських організацій воїнів-інтернаціоналістів міста і області, поряд з пам'ятником, 12 вересня 2004 року, відкрилася символічна каплиця з дзвіницею і алея пам'яті, які стали продовженням меморіалу.

15 травня 2005 року на честь воїнів-афганців у парку Перемоги відкрито Алею бойової слави, в експозиції якої розмістилася натуральна військова техніка — 5 бойових машин і одна артилерійська система.

17 березня 2013 року у Парку Перемоги була відкрита «Алея козацької слави»

Посилання