Графологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 08:23, 29 листопада 2014, створена Krupski Oleg (обговорення | внесок) (оформлення)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Графологія (від грец. γράφω — «пишу» і грец. λόγος — «учення») —- це тісно пов'язана з психологією галузь знань, що стверджує про чіткий зв'язок між почерком та особистістю людини. Різні характеристики почерку вона використовує для того, щоб дізнатись про певні індивідуальні якості людини. Використовується в криміналістиці та в спецслужбах. Синонім графології — почеркознавство. Отже, це і розділ криміналістики, що розробляє і описує методи вивчення почерку в цілях криміналістики. Почеркознавство часто відокремлюють від графології (одне й те саме поняття слов'янського походження термін та грецького походження), про що сперечаються деякі у межах психології відкидаючи мовознавство.

Графологія є дуже спірною галуззю знань. Хоча її прихильники вказують на правильність окремих графологічних досліджень, переважна більшість дослідників вважає остаточно доведеною відсутність у методів графології будь-якої передбачувальної здатності. Це дає підстави вважати її псевдонаукою.

Застосування графології

У наш час

Оцінка графології науковою спільнотою

Науковою спільнотою як в Україні, так і за кордоном цінність графології як науки ставиться під значний сумнів. Переважна більшість дослідників вважає графологію псевдонауковою галуззю знань. Тим не менш, вона викладається в ряді вишів як наукова дисципліна, а певними навчальними закладами проводиться професійна підготовка фахівців-графологів.

Посилання

Шаблон:Link FA