Етан-де-Берр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Озеро Етан-де-Берр (фр. L'étang de Berre) — це затока в Провансі на півдні Франції, в якому знаходиться соляне болото.

Воно розташоване в прибережному регіоні Коте Блю (Côte Bleue), на північному заході Марселя і на схід долини Рони, і об'єднується з Гольф-де-Фос вузьким природним каналом Етан-де-Каронт (фр. Étang de Caront). Тому воно відповідає критеріям лагуни. Маючи розширення 155,3 км ², це озеро є найбільшим озером внутрішньоматерикових (лагуною Франції). Зараз у місці, де проходить автодорожній міст, що перетинає канал Canal Quarante (Кваранте), сюди заходять великі кораблі з Середземного моря.

Акваторія порту разом з нафтовою гаванню в затоці де Фос і зовнішньої гаванню у вхідний дельті Рони відносяться до портового комплексу в Марселі, який після Роттердама є другим за своїм значенням морським портом Європи. Виник з вапняної породи гірський хребет де л'Естак (фр. Chaine de l'Estaque) утворює природний бар'єр до моря. Етан-де-Берр використовується для добування морської солі і пошуків молюсків. У його околицях є нафтоперегінний завод і гідроелектростанція, що в свою чергу сприяє забрудненню навколишнього середовища.

Поблизу розташовані портове місто Мартіг, який завдяки проходять через нього каналам називають маленькою Венецією, і аеропорт Маріньян, який має особливе значення для півдня Франції через свого центрального місця розташування. Вгорі долини лежить маленьке містечко Мірамас, чиє походження відносять до V століття до н. е. Згідно з документальними записами, місто в 964 р. був селищем. Історичний центр дотепер зберіг середньовічні укріплення та замок. Навколо Етан-де-Берр тягнеться молодий виноробний регіон Кото Де (Côteaux d'Aix). У Етан-де-Берр впадає маленька річка Арк.

Друге (штучне) з'єднання з Середземним морем існує з 1926 р. Канал дю Рове з'єднує Етан-де-Берр через тунель під горою Estaque (Естака) з затокою Марсель. Після руйнування тунелю в 1963 р. канал більше не є судноплавним.

Посилання

Офіційний сайт