Луї Антуан Сен-Жуст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луї Антуан Сен-Жюст
Луї Антуан Сен-Жюст
Луї Антуан Сен-Жюст
член Комітету громадського порятунку
30 травня 1793 року — 27 липня 1794 року
Народився 25 серпня 1767
Десіз, Франція
Помер 28 липня 1794
Париж, Франція
Похований Errancis Cemeteryd
Відомий як політик, письменник, революціонер, поет
Громадянство Франція Франція
Alma mater Reims Universityd
Політична партія якобінці
Професія політик, революціонер
Релігія атеїст

Луї Антуан Леон Сен-Жюст (фр. Louis Antoine Léon de Saint-Just), *25 серпня 1767, Десіз, Франція — †28 липня 1794, Париж, Франція) — діяч Французької революції, член Якобинського клубу і Комітету громадського порятунку. Наймолодший з депутатів, обраних до Національних зборів 1792 року, Сен-Жюст швидко висунувся та посів своє місце серед лідерів уряду Французької Першої Республіки. Він очолив рух за страту короля Людовика XVI, а пізніше взяв участь у розробці Конституції 1793 року.

Сен-Жюст був довіреною особою Максиміліана Робесп'єра і служив з ним як один з комісарів Конвенту і членів могутнього Комітету громадського порятунку. Відправлений до революційної армії в найтяжчі часи почасту контрреволюційної інтервенції, Сен-Жюст ввів дисципліну, що, за загальним визнанням, зіграло вирішальну ролю для подальший успіхів армії. У столиці він керував арештами та переслідуванням багатьох з найвідоміших діячів революції. Врешті-решт Сен-Жюст сам був заарештований під час перевороту 9 термідора (27 липня) і страчений наступного дня разом з Робесп'єром та 20 іншими радикалами. В історію революції увійшов як самовіданний і відважний революціонер.

Біографія й політична діяльність

Дитинство та юність

Початок революції

Конвент

Конституція

Армія

Комітет громадського порятунку

Термідор

Політична боротьба часів революційної диктатури сягнула свого апогею з прийняттям «Закону про підозрюваних» від 22 преріаля (10 червня). За ним вводилась нова категорія «ворогу народу», але описана вона була у таких розпливчатих термінах, що фактично будь-кого можна було звинуватити у зраді та відправити на смерть. В суспільстві наростав хаос, а серед революціонерів — настрої всеохопного страху і підозри.

9 термідора (27 липня) Сен-Жюст намагався виступити в Конвенті на захист політики Робесп'єра, але депутати-змовники відмовились його слухати. Спочатку його почали голосно перебивати, а потім спробували відштовхнути від трибуни, щоб виступити самим. Одначе Сен-Жюст не піддався не крик і не полишив трибуну, а лише відійшов на кілька кроків назад. За хвилину він знову гордо піднявся, аби продовжити свою промову. Він виглядав абсолютно незворушливим, дивлячись на все, що відбувається, з презирством.[1]

Він врятував свою гідність, але не своє життя. Розігралась словесна перепалка, в якій якобінці Сен-Жюст, Леба, Робесп’єр і його брат Огюстен намагалися перетягнути депутатів на свій бік. Але їхні спроби були марними. Наступного дня Робесп'єр, Сен-Жюст і двадцять їх товаришів потрапили на гільйотину. Вирок і смерть він прийняв спокійно й покірно.

Ідейна спадщина

Сен-Жюст займав радикальну позицію в питаннях соціальної рівності; в його епістолярній спадщині помітні сліди впливу вчень егалітаристського і навіть комуністичного напрямів. Так Сен-Жюст вважав необхідним обмежити індивідуальну власність певним максимумом майна та провести загальне надання землі всім бажаючим її обробляти. Сен-Жюст мав ідеї щодо організації суспільного виробництва, проте далі побажань загального характеру вони в нього не йшли.

На практиці можливою спробою здійснення політичних поглядів Сен-Жюста виявились так звані вантозькі (за назвою місяця вантоз в революційному календарі) декрети від 26 лютого і 3 березня 1794 року, що вони передбачали передачу конфіскованої власності засуджених контрреволюціонерів «незаможним патріотам»[2]. Одначе ці декрети не привели — не встигли привести — до якихось радикальних змін у загальній системі відносин власності; вони також не зазіхали на приватну власність як таку, в чому й проявилась їх чисто політична обмеженість.

Після розгрому лівого крила революційних сил, так званих ебертистів (за іменем видавця популярної газети «Пер Дюшен», крайнього лівого члена Генеральної ради Паризької комуни (муніципалітету) Ж.-Р. Ебера) Сен-Жюст виступив на захист «набувачів національних маєтностей» (себто буржуа, що скуповували колишні дворянські маєтки), засудивши спроби ебертистів нагнати «на торгівлю ... паніку» [3]. Попри це в цілому Сен-Жюста можна вважати політичним діячем лівого спрямування, він був радикальніший за своїх товаришів Робесп'єра і Марата, будучи представником егалітаризму.

Твори

Примітки

  1. Henri Béraud. Twelve Portraits of the French Revolution. Freeport: Books for Libraries Press, 1922. P.111-112.
  2. Вячеслав Волгин. Очерки истории социалистических идей от древности до конца XVIII века. — Москва: «Наука», 1975. — С.118.
  3. Яков Захер. Сен-Жюст. Жизнь, идеология, деятельность. – Петроград: Государственное издание, 1922. – С.71.

Література

  • Луи Антуан Сен-Жюст. Речи. Трактаты. — Санкт-Петербург: «Наука», 1995. — 472 с.
  • Жан Жорес. Соціялістична історія (1789-1900). Том IV. Конвент. — Харків: Партвидав «Пролетар», 1932. — 592 с.
  • Яков Захер. Сен-Жюст. Жизнь, идеология, деятельность. – Петроград: Государственное издание, 1922. – 78 с.
  • Николай Молчанов. Монтаньяры. — Москва: «Молодая гвардия», 1989. — 558 с. (ЖЗЛ)

Посилання