Європейський комітет з питань запобігання катуванням: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Мітки: Візуальний редактор Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 2: Рядок 2:


== Правові підстави ==
== Правові підстави ==
Європейський комітет з питань запобігання [[Тортури|катуванням]] чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (далі «Комітет») було створено відповідно до
Європейський [https://uk.m.wiktionary.org/wiki/%D0%9A%D0%97%D0%9A комітет] з питань запобігання [[Тортури|катуванням]] чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (далі «Комітет») було створено відповідно до


Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню 1987 року<ref>{{Cite web|url=https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_068#Text|title=https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_068#Text|last=Європейська конвенція про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню}}</ref>.
Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню 1987 року<ref>{{Cite web|url=https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_068#Text|title=https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_068#Text|last=Європейська конвенція про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню}}</ref>.

Версія за 22:38, 7 травня 2024

Європейський комітет з питань запобігання катуванням
Материнські організації Рада Європи
Поточний голова Алан Мітчел
Вебсайт https://www.coe.int/en/web/cpt/home

Правові підстави

Європейський комітет з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (далі «Комітет») було створено відповідно до

Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню 1987 року[1].

Функція

Комітет, шляхом здійснення інспекцій, перевіряє поводження з позбавленими волі особами з метою посилення, у разі необхідності, захисту таких осіб від катувань чи нелюдського або такого, що принижує їхню гідність, поводження чи покарання[2].

На відміну від ЄСПЛ, Комітет не є судовим органом, уповноваженим вирішувати правові спори щодо ймовірних порушень договірних зобов’язань (тобто вирішувати скарги ex post facto). Комітет – це, перш за все, механізм, призначений для запобігання жорстокому поводженню, хоча в особливих випадках він також може втручатися після настання певної події. Отже, якщо діяльність Суду спрямована на «вирішення конфлікту» на правовому рівні, діяльність Комітету спрямована на «уникнення конфлікту» на практичному рівні[3]. Ефективність дій, вжитих у випадку стверджуваного жорстокого поводження, є невід'ємною частиною превентивного мандату Комітету, враховуючи наслідки, які такі дії мають для майбутньої поведінки [4][5].

Президенти ЄКЗК

До березня 2021 року Президентом ЄКЗК був Микола Гнатовський.

Наразі Президентом ЄКЗК є Алан Мітчел.

Члени від України

7 жовтня 2009 Миколу Гнатовського було обрано членом від України Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (ЄКЗК) на чотирирічний термін. У 2013 і 2017 його було переобрано на цю посаду. З березня 2013 по березень 2015 Микола Гнатовський був віце-президентом ЄКЗК. З березня 2015 по березень 2021 — президент ЄКЗК.

Наразі представником від України в ЄКЗК є український адвокат, професор Донецького національного університету імені Василя Стуса Дмитро Ягунов.


  1. Європейська конвенція про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_068#Text.
  2. Європейська конвенція про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.
  3. Report on the visit to Cyprus carried out by the CPT from 2 to 9 November 1992, Preface, P. 6.
  4. Report on the visit to Cyprus carried out by the CPT from 2 to 9 February 2017, Para 18, P. 16.
  5. Report on the ad hoc visit to Bosnia and Herzegovina carried out by the CPT from 17 to 27 September 2021, Para 24, P. 18.