Спогади Адріана (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спогади Адріана
Mémoires d'Hadrien
Жанр Історичний роман, автобіографія
Тема Адріан
Автор Маргеріт Юрсенар
Мова французька
Опубліковано 1951
Країна  Франція
Видавництво Librairie Plon

Спогади Адріана (фр. Mémoires d'Hadrien) – роман французької письменниці бельгійського походження Маргеріт Юрсенар.  Вперше опублікована у 1951 році, книга відразу ж мала успіх та визнання критиків[1].

Історія створення[ред. | ред. код]

Ідея книги виникла у М. Юрсенар між 1924 та 1929 роками. Частину роману було написано між 1934 та 1937 роками, а відновилась робота над книгою у 1948 році. За словами авторки, її метою було переосмислити минуле та прагнути до історичної достовірності. Задля цього нею були вивчені першоджерела, на яких вона й базувала роман. У післямові до оригінального видання, М. Юрсенар зазначила, що вона обрала темою життя римського імператора Адріана частково тому, що він жив у той час, коли у римських богів вже не вірили, а християнство ще не затвердилось[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Роман має форму листа імператора Адріана до прийомного онука та майбутнього його наступника Марка Аврелія. Оповідь ведеться від першої особи у вільному порядку. Імператор згадує важливі події свого життя: військові успіхи та численні реформи, спрямовані на стримування воєн та сприяння миру в імперії. Він розмірковує про філософію, любов до музики та поезії, пристрасть до свого коханого Антіноя, після смерті якого, з метою увічнення пам’яті, був запроваджений його культ. Окреме місце займають думки імператора про спадкоємність у Римській імперії. В похилому віці та при слабкому здоров’ї, Адріан міркує, що може принести майбутнє світу, Риму та його душі.

Український переклад[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Memoirs of Hadrian | Roman Empire, Marguerite Yourcenar, Epic Novel | Britannica. www.britannica.com (англ.). Процитовано 1 серпня 2023.
  2. Юрсенар Маргеріт. javalibre.com.ua. Процитовано 08/03/2023. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  3. «Адріанові спогади»