Справжній сцинковий гекон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Справжній сцинковий гекон
Справжній сцинковий гекон
Справжній сцинковий гекон
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки (Lacertilia)
Родина: Sphaerodactylidae
Рід: Сцинковий гекон (Teratoscincus)
Вид: Справжній сцинковий гекон
Teratoscincus scincus
(Schlegel, 1858)
Посилання
Вікісховище: Teratoscincus scincus
Віківиди: Teratoscincus scincus
EOL: 962205
ITIS: 819352
МСОП: 164580
NCBI: 102175

Справжній сцинковий гекон (Teratoscincus scincus) — вид геконів з роду Teratoscincus родини Sphaerodactylidae. Має 3 підвиди.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина 18—20 см. Шкіра має кавово-коричневі розводи, плями та смуги. Спина має сірувато—жовтий, зелений колір. З боків колір іржаво—рудий з смугою вдовж. Черево білувате з жовтим або лимонним відтінком. Мають велику голову із значними очима, вони досить витрішкуваті. Луска закруглена, черепицеподібна. На голові численна зерниста луска. Великі нігтьові пластини покривають короткий, м'ясистий та незвичайно ламкий хвіст.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє піщану місцину, пустелях та напівпустелях. Активні вночі. Харчуються комахами, іноді фруктами та ягодами. Линяння відбувається три рази за сезон, триває 4—5 днів.

Статева зрілість наступає у віці 18—20 місяців. Парування відбувається у квітні—травні. Яйця відкладаються у червні. У кладці 1—2 яйця. Самиця відкладає до 4 разів за сезон. Яйця важать від 2,5 до 3 г, мають у довжину від 17 до 21 мм. Молоді тварини з'являються при температурі від 25°до 31°С після 65—75 днів.

Живуть справжні сцинкові гекони до 13 років.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Більш за все цей вид геконів мешкає у західному Китаю, Афганістані та Пакистані, також зустрічається в Ірані, Катарі та Об'єднаних Арабських Еміратах.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Manfred Rogner: Echsen 1, Ulmer Verlag, ISBN 3-8001-7248-8
  • Rösler, H. 2000 Kommentierte Liste der rezent, subrezent und fossil bekannten Geckotaxa (Reptilia: Gekkonomorpha). Gekkota 2: 28-153