Спіон Коп (стадіон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коп на Енфілді, домашній арені «Ліверпуля»

Спіон Коп (англ. Spion Kop) або просто Коп — розмовна назва і термін для цілого ряду терас і трибун на спортивних стадіонах, зокрема, у Великій Британії. Їх крутий нахил відтворює пагорб поруч з Ладісмітом, в ПАР, який був місцем битви за Спіон-Коп в січні 1900 року під час Другої англо-бурської війни.[1]

Історія[ред. | ред. код]

A steep green hill.
Пагорб Спіон-Коп біля Ладісміта, ПАР

Перша письмова згадка спортивної тераси «Коп» пов'язана з «Вулвіч Арсенал» на «Менор Граунд» в 1904 році.[2] Місцевий журналіст порівняв силует стоячих вболівальників із солдатами, що стояли на вершині пагорба при битві за Спіон Коп.

Коп «Вулвіч Арсенал» на «Менор Граунд». 1906 рік.
Коп на «Сент-Ендрюс»

Опис[ред. | ред. код]

Існує багато гіпотез про те, як виглядає трибуна Коп насправді. Розмір і розташування трибуни на стадіоні різні, більшість з них розташовані за воротами і їх займають більшість співучих вболівальників цих клубів. Виглядає, як правило, так: одноярусна трибуна з традиційними терасами. В Англії, після так званої Доповіді Тейлора, в якій аналізувалися причини трагедії Гіллсборо 1989 року, були знесені тераси і всі місця стали сидячими.

Коп не обов'язково найбільша трибуна на стадіоні і не повинна мати особливо велику місткість, наприклад, колишній стадіон Честерфілда, Селтіргейт, мав Коп місткістю всього лише кілька тисяч.

Копітес[ред. | ред. код]

Фанати, які співають на Копі «Ліверпуля», допомогли прославити «Енфілд» своєю атмосферою.[3] «Копітес» є колективною назвою вболівальників «Ліверпуля».[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Harvey, Oliver (16 червня 2010). How soccer home stands got Kop name from bloody Boer battle. London: The Sun. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 17 червня 2010.
  2. Showdown in Durban. The Globe And Mail. Архів оригіналу за 28 червня 2010. Процитовано 25 червня 2010.
  3. Duke, Greg.
  4. Augustyn, Adam.

Джерела[ред. | ред. код]