Сто поезій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сто поезій
АвторМикола Вінграновський
Моваукраїнська мова
Опубліковано1967

let Цей твір потрапив до списку ста найкращих творів української літератури за версією ПЕН-клубу

«Сто поезій» — збірка українського поета Миколи Вінграновського, що вийшла 8-тисячним накладом у видавництві «Дніпро» у 1967 році. Попри назву, збірка містила 99 віршів, що могло бути зумовлене втручанням цензури.

Збірка входить до переліку ста найкращих творів української літератури за версією українського ПЕНу.

Рецепція

[ред. | ред. код]

Богдан Кравців, у нотатці про збірку в журналі «Сучасність», простежує низку змін, які були внесені до віршів збірки порівняно із першодруками[1].

Натомість Іван Дзюба простежує еволюцію Вінграновського від збірки «Атомні прелюди» до своєї другої книжки, між якими було 5 років. Критик показує, що для читачів та оглядачів 60-х ця пауза здавалася незвичною.

Якщо в «Атомних прелюдах» розкошувала стихія юнацької піднесеності, екзальтованості, нетерпеливості, панував тон героїчно-драматичний і «гігантичний», то в «Ста поезіях» усе це хоч і запишалося ще, але вже подекуди швидше як інерція, ніж як «кінетика» духу. Наче й не який час — п’ять років, але вони багато важили і в житті суспільства, і в особистому досвіді автора. Життя дало зрозуміти, що його проблеми й таємниці не осягаються за одним разом, «з ходу»... На місце емоційної «агресивності» починають приходити розважливість і роздумливість; патетичні та героїчні інтонації «обростають» обертонами журливості, гіркоти, тихої радості; масштабність «притишується» зосередженістю.[2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. «Сто поезій». Миколи Вінграновського // Сучасність, 1968; № 9. — С. 35—43.
  2. Іван Дзюба. Микола Вінграновський. // З криниці літ. Том 3. — с. 556.

Посилання

[ред. | ред. код]