Султанка зеленоспинна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Султанка зеленоспинна

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Султанка (Porphyrio)
Вид: Султанка зеленоспинна
Porphyrio madagascariensis
(Latham, 1801)
Синоніми
Porphyrio porphyrio madagascariensis
Посилання
Вікісховище: Porphyrio madagascariensis
Віківиди: Porphyrio madagascariensis
NCBI: 1131631

Султанка зеленоспинна[1] (Porphyrio madagascariensis) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae). Поширений в Африці.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид трапляється в Африці південніше Сахари, а також у Єгипті та на Мадагаскарі. Середовище існування включає різноманітні водно-болотні угіддя, на висоті до 2500 м.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки від 38 до 46 см, вага самця від 528 до 687 г, самиці — від 480 до 737 г. Це дуже великий пастушок з міцним трикутним червоним дзьобом, червоним роговим щитком на лобі, темно-рожевими ногами та довгими тонкими пальцями. Статі не відрізняються.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Птах всеїдний і харчується в основному паростками, квітами, листям, бульбами та насінням водних і болотних рослин, але також іноді безхребетними, молюсками, комахами та їхніми личинками, ікрою риб, жабами та дрібними птахами, переважно прихованими вздовж узбережжя, на мілководді і серед плавучої рослинності. Годування зазвичай відбувається рано вранці і пізно ввечері, іноді вночі. Сезон розмноження припадає на сезон дощів. Птах живе моногамно. Гніздо будують обидва птахи-партнери в густій ​​рослинності; кладка складається з 2-6 яєць, які відкладаються одне за одним щодня і висиджують обидва батьки протягом 23-25 ​​днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Porphyrio madagascariensis (African purple swamphen, Purple gallinule). www.biodiversityexplorer.org. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 листопада 2015.