Сілхет (родовище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сілхет (родовище). Карта розташування: Бангладеш
Сілхет
Сілхет
Місце розташування родовища

Сілхет (також відоме як Харіпур) — газове родовище на північному сході Бангладеш. Перше відкрите на теренах цієї країни газове родовище.

Характеристика[ред. | ред. код]

Родовище відноситься до північно-східного завершення Бенгальського нафтогазоносного басейну, відомого також як басейн Сурма (останній пов'язаний із западиною Сурма, товщина осадкових порід у якій досягає 20 км[1]). Поклади вуглеводнів відносяться до групи формацій Сурма, що сформувалась у міоцені — пліоцені в умовах чередування дельти із домінуючими припливами та мілководного моря.[2][3] На Сілхеті виявлено дві продуктивні зони, які залягають на глибинах від 1212 до 1308 метрів.[4] Газ родовища містить в основному метан (95,3 %), а також етан (2,5 %), пропан (1 %) та бутани (0,4 %). Невуглеводневі компоненти (азот, двоокис вуглецю) становлять лише 0,4 %.

Родовище виявили у 1955 році під час буріння поблизу міста Сілхет (на той час відносилось до Східного Пакистану, який після 1971-го стане незалежною країною Бангладеш). При цьому коли свердловина-відкривач Сілхет-1 досягла глибину у 2377 метрів з неї стався викид газу з наступним загорянням. На місці аварії виник кратер, який заповнився водою та перетворився на озеро. В 1962-му на родовищі сталась ще одна аварія. Під час спорудження свердловини Сілхет-4 встигли досягти глибини лише у 315 метрів, після чого стався викид газу. Свердловину довелось полишити, а у її околицях протягом багатьох років відбувалась фільтрація газу на поверхню та виникали пожежі.[5]

Видобуток на Сілхеті почався у 1961 році (дещо пізніше за подачу першої продукції з родовища Чхатак, яке відкрили на кілька років пізніше за Сілхет), при цьому видачу продукції організували через трубопровід до Фенчуганджу.[6] В 1980-х роках поблизу Сілхету почала роботу розрахована на використання природного газу ТЕС Кумаргаон.

Станом на 2019 рік на Сілхеті пробурили 8 свердловин, лише 1 з яких ще знаходилась в експлуатації (середньодобовий видобуток 0,1 млн м3 газу та 27 барелів конденсату). При цьому первісні видобувні запаси (категорії 2Р — доведені та ймовірні) оцінювались у 9 млрд м3, з яких 6,1 млрд м3 вже були вилучені.[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Geothermal Potential in Bangladesh - Results from Investigations of Abandoned Deep Wells Debendra K. Guha 1 , Herbert Henkel 2 , Badrul Imam (PDF).
  2. Facies characterization of the Surma Group (Miocene) sediments from Jalalabad Gas Field, Sylhet Trough, Bangladesh: study from cores and wireline logs.
  3. Depositional facies of the subsurface Neogene Surma Group in the Sylhet Trough of the Bengal Basin, Bangladesh: Record of tidal sedimentation.
  4. Gas, Natural - Banglapedia. en.banglapedia.org (англ.). Процитовано 1 січня 2022.
  5. A Review Over Major Gas Blowouts In Bangladesh, Their Effects And The Measures To Prevent Them In Future.
  6. সিলেট গ্যাস ফিল্ডস লিমিটেড. sgfl.org.bd (англ.). Процитовано 1 січня 2022.
  7. Petrobangla annual report (PDF).