К'хонг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

К'хонг (таа, !хонг) — група койсанських мов (точніше, діалектний континуум з великої кількості діалектів, сусідні з яких більш-менш взаємнозрозумілі), поширених у Ботсвані та Намібії. Часто розглядаються як єдина мова. Відомі в першу чергу завдяки великому набору клацаючих приголосних, проте виявляють і інші цікаві риси, наприклад в узгоджувальній системі.

Ареал[ред. | ред. код]

У Ботсвані к'хонг поширені на півдні пустелі Калахарі: південь округу Ганзі, північ округу Кгалагаді, захід Південного округу і округу Квененг. У Намібії вони представлені на південному сході регіону Омахеке і на північному сході регіону Хардап, в основному в районі заповідника Амінуйс.

Література[ред. | ред. код]

  • Ladefoged P., Maddieson I. The Sounds of the World's Languages. Oxford: Blackwell, 1996.
  • Traill A. The compleat guide to the Koon: a research report on linguistic fieldwork undertaken in Botswana and South West Africa. Communications from the African Studies Institute, no 1. Johannesburg: University of the Witwatersrand, 1974.
  • Traill A. Phonetic and phonological studies of !Xóõ Bushman. Quellen zur Khoisan-Forschung, No. 1. Amsterdam: John Benjamins, 1986.