Текапо (озеро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Текапо
англ. Lake Tekapo
Текапо
Вид на озеро
Вид на озеро
43°53′00″ пд. ш. 170°31′00″ сх. д. / 43.88333° пд. ш. 170.51667° сх. д. / -43.88333; 170.51667Координати: 43°53′00″ пд. ш. 170°31′00″ сх. д. / 43.88333° пд. ш. 170.51667° сх. д. / -43.88333; 170.51667
Розташування
Країна  Нова Зеландія
Регіон Маккензі[d]
Прибережні країни Нова Зеландія
Геологічні дані
Розміри
Площа поверхні 87  км²
Висота 700 м
Глибина середня 69 м
Глибина макс. 120 м
Довжина 27  км
Ширина 6  км
Об'єм 6  км³
Вода
Басейн
Вливаються Годлі, Маколі, Містейк, Касс
Витікають Текапо
Країни басейну Нова Зеландія
Інше
Geonames 2181528
Озеро з космосу
Озеро з космосу
Озеро з космосу
Текапо (озеро). Карта розташування: Нова Зеландія
Текапо (озеро)
Текапо (озеро) (Нова Зеландія)
Мапа

CMNS: Текапо у Вікісховищі

Текапо (англ. Lake Tekapo) — озеро, що розташоване в окрузі Маккензі в одному з районів на Південному острові Нової Зеландії. Озеро Текапо друге за величиною озеро з трьох паралельно розташованих озер, які займають територію з півночі на південь вздовж басейну Маккензі.

Озеро поповнюється талими водами льодовиків, та й саме воно є озером льодовикового походження. Тому вода в озері має приємний блакитний відтінок.

Цвітіння люпину на березі озера

Площа озера Текапо становить вісімдесят сім квадратних кілометрів, а розташоване воно на висоті близько сімсот метрів над рівнем моря. В основному озеро має ширину близько трьох кілометрів, а в найширшому місці досягає шести кілометрів. А от довжина озера Текапо становить двадцять сім кілометрів. У північній частині в Текапо впадають річки Годлі і Маколі, в західній — річки Містейк і Касс.

Протягом двох місяців (листопад-грудень) озеро Текапо оточує яскравий килим з квітучих люпинів різних кольорів — фіолетовий, синій, рожевий, помаранчевий, білий і жовтий і навіть не рідко можна знайти поєднання двох кольорів, що дуже незвично. Один з найбільш екзотичних в цьому місці це вид люпину — Люпин багатолистий (Lupinus polyphyllus). Цвітіння люпинів робить пейзаж навколо озера нехай ненадовго, але неймовірно красивим, майже казковим.

Вид на Церкву Доброго Пастира і озеро.

На озері можна милуватися дуже красивими пейзажами. Поруч з озером розташована Церква Доброго Пастиря. Численні фотохудожники приїжджають з усіх кінців світу, щоб відобразити красу озера Текапо. Найбільш відомі стали фотографії фотографа AtomicZen, які можна побачити в добірці «Чари природи в пейзажах від AtomicZen».

Сама Церква Доброго Пастиря (Church of the Good Shepherd) була побудована в 1935 році і є одним з найулюбленіших місць у туристів в Новій Зеландії.

Вважається, що назва озера має маорійське походження, при цьому його правильна форма — Такапо, а не Текапо. У перекладі з мови маорі «така» означає «циновка для сну», а «по» — «ніч». Озеро Текапо стало дуже популярним через красу самого озера з неймовірно блакитним кольором води в ньому.

Панорама[ред. | ред. код]

Панорама озера Текапо від гори Джон та озера Александріна ліворуч до селища Озеро Текапо праворуч

Каскад ГЕС[ред. | ред. код]

Водою озера жиляться ГЕС Текапо A та ГЕС Текапо B.

Посилання[ред. | ред. код]