Тернопільська міська централізована бібліотечна система

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тернопільська міська централізована бібліотечна система
Бібліотека № 2 для дітей (Бібліотека-музей «Літературне Тернопілля») на вул. Івана Франка
Країна:  Україна
Тип: ЦБС
Розташування Тернопіль
Адреса вул. Руська, 31, Тернопіль (Україна)
Заснована липень 1977
Директор:

Лехіцька Оксана Миколаївна Колишній директор:Козелко Світлана Степанівна

Колишній директор: Денисюк Ніна Анатоліївна
Сайт: cbs.ho.ua/index.php
Старт кіномарафону "Синьо-жовта стрічка"

Тернопільська міська централізована бібліотечна система — мережа бібліотек м. Тернополя.

Історія[ред. | ред. код]

Тернопільська міська централізована бібліотечна система створена в липні 1977 року. Основні етапи розвитку нашою бібліотечної системи такі:

  • 1977—1985 рр. — період централізації державних масових бібліотек та їх становлення як єдиної централізованої бібліотечної системи. Згідно з наказом міського відділу культури від 14 липня 1977 р. всі державні масові міські бібліотеки для дорослих і дітей об'єднуються в єдину централізовану систему бібліотек, яку очолила директор Богайчук Марія Андріївна.
  • 1985—1990 рр. — розпочинається перебудова бібліотечної справи. Бібліотеки м. Тернополя ліквідують практику обмеження доступу до інформації, відроджують традиції використання культурної спадщини. У цей період книжкові фонди поповнюються новою літературою. Ці роки характеризуються значним збільшенням кількості читачів в бібліотечних установах ЦБС, розпочинаються зміни у функціях і завданнях бібліотек міста на новому етапі свого розвитку.
  • 1991—1998 рр. — в умовах розбудови України, як незалежної держави змінюється статус публічних бібліотек. Бібліотеки функціонують перш за все як культурно-просвітницькі та інформаційні центри. В цей же період розпочалась їх комп'ютеризація, активна рекламна діяльність.
  • 1999—2009 рр. — розпочалася робота зі спеціалізації бібліотек ЦБС, діяльності їх як культурно-інформаційних центрів. Кожна публічна бібліотека міста обрала профілюючий напрямок роботи, виходячи з потреб і контингенту своїх користувачів.

У лютому 2012 року 4 бібліотеки Тернопільської міської ЦБС стали переможцями конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст» на отримання комп'ютерного обладнання.

Структура[ред. | ред. код]

Назва Заснована Адреса Директори
(завідувачі)
Фонди, користувачі Каталоги Спеціалізація
Центральна міська бібліотека вересень 1945 вул. Руська, 31 Оксана Лехіцька близько 35 тис., 34 назви газет, 58 назв журналів, понад 3.8 тис. користувачів Каталоги: абетковий, систематичний. Бібліографічні картотеки: систематична картотека статей, краєзнавча, назв художніх творів, цінних книг У бібліотеці створено нетрадиційну форму обслуговування ДІЦ — довідково-інформаційний центр з питань культури, освіти, діяльності органів влади та місцевого самоврядування
Бібліотека № 2 для дорослих 1959 вул. Миру, 4а Ольга Коненко 34 тис., 15 назв газет, 18 назв журналів Каталоги та бібліографічні картотеки: абетковий та систематичний, систематична картотека статей. Профілює роботу в напрямку патріотичного виховання молоді.
Бібліотека № 3 для дорослих 1937 вул. Агрономічна, 1 Ярослава Варениця 19 тис., 15 назв газет, 11 назв журналів Каталоги та бібліографічні картотеки: абетковий та систематичний, систематична картотека статей Бібліотека є інформаційним центром з питань екології та валеології.
Бібліотека № 4 для дорослих 1971 бульвар Д. Галицького, 6 Ганна Зімінська 33 тис., 22 назви газет, 15 назв журналів Каталоги та бібліографічні картотеки: абетковий та систематичний, систематична картотека статей. Бібліотека є центром роботи з питань народознавства і краєзнавства.
Бібліотека № 5 для дорослих 1977 проспект Злуки, 33 Надія Данчевська 16 тис., 12 назв газет, 17 назв журналів Каталоги та бібліографічні картотеки: абетковий та систематичний, систематична картотека статей. Бібліотека є центром родинного спілкування.
Бібліотека № 7 для дорослих 1977 вул. Карпенка, 14 Юлія Дем'янчик 14 тис., 17 назв газет, 6 назв журналів Каталоги та бібліографічні картотеки: абетковий та систематичний, систематична картотека статей. Пріоритетний напрямок роботи бібліотеки — формування духовної, естетичної культури молоді.
Бібліотека № 8 для дорослих 1977 вул. Б. Лепкого, 6 Ганна Заставецька 19 тис., 22 назви газет та 16 назв журналів Каталоги та бібліографічні картотеки: абетковий та систематичний, систематична картотека статей. Бібліотека є центром культури, дозвілля і спілкування.
Центральна дитяча бібліотека (блог бібліотеки «Читаляси») (Заснована як Тернопільська міська бібліотека для дітей та юнацтва. У 1970 році ввійшла до складу Тернопільської міської ЦБС і отримала теперішню назву) 1954 вул. Миру, 4а Надія Швець 52 тис., 15 назв газет, 26 назв журналів, понад 3 тис. користувачів Каталоги і бібліографічні картотеки: абетковий каталог; систематичний каталог літератури для учнів 2-4 кл.; систематичний каталог для учнів 5-9 кл.; тематичний ілюстрований каталог для дітей 8-10 р.; систематична картотека статей та краєзнавча картотека, тематичні картотеки, картотека назв художніх творів.
Бібліотека № 2 для дітей (Бібліотека-музей «Літературне Тернопілля») вул. І. Франка, 21 Галина Нища
Бібліотека № 3 для дітей бульв. Д. Галицького, 16 Світлана Ткачук
Бібліотека № 4 для дітей, Центр «Коронації слова» вул. Б. Лепкого, 6 Світлана Процишин
Бібліотека № 5 для дітей, Музей національної іграшки

Блог бібліотеки: http://bibliom54.blogspot.com/

1988 вул. В. Стуса, 4 Любов Водарська Каталоги та бібліографічні картотеки: абетковий та систематичний, систематична картотека статей. В 2013 році при бібліотеці №5 для дітей було створено музей національної іграшки.

Фонди[ред. | ред. код]

Бібліотечні фонди та комп'ютеризація здійснюється згідно з «Комплексною Програмою розвитку галузі культури міста Тернополя на 2012—2015 роки».

Продовжується робота по створенню електронного каталогу, база даних якого нараховує понад 34370 примірників книг.

Творчі програми, акції[ред. | ред. код]

Проект «Приватні колекції презентують…» — бібліотека № 5 для дорослих.

Літературно-мистецькі вітальні[ред. | ред. код]

«Любисток»- центральна міська бібліотека

Краєзнавча студія «Наш край» — бібліотека № 4 для дорослих

Еко-клуб «Ми природа» — бібліотека № 5 для дорослих

Літературна студія «Шанс» — бібліотека № 4 для дітей

Клуби[ред. | ред. код]

Літературно-інтелектуальний «Діалог» — бібліотека № 2 для дорослих;

Правових знань «Довіра» — бібліотека № 4 для дітей ;

Клуб «Розвивайко»– центральна дитяча бібліотека;

Гурток «Рідне слово» — бібліотека № 3 для дітей.

Бібліотеки-музеї[ред. | ред. код]

  • «Літературне Тернопілля» — бібліотека № 2 для дітей;
  • Музей національної іграшки» — бібліотека № 5 для дітей;
  • «Бібліотека-етноцентр» — бібліотека № 4 для дорослих;
  • «Бібліотека дитячої творчості» — бібліотека № 3 для дітей;

Фотоконкурс[ред. | ред. код]

І фотоконкурс серед читачів книгозбірень Тернопільської міської ЦБС «Читаймер успіху», в якому учасники різного віку представили понад пів сотні світлин тривав кілька місяців і завершився нагородженням переможців 10 лютого 2017 року в Центральній міській бібліотеці Тернополя. У двох номінаціях — «Найоригінальніший сюжет» і «Читаймо з друзями» — відзначено шестеро переможців, зокрема десятирічну Ксенію Коваленко. Головою журі був тернопільський фотохудожник Іван Пшоняк.[1][2][3][4]

Кіномарафон "Синьо-жовта стрічка"[ред. | ред. код]

У січні 2024 року стартував кіномарафон під назвою “Синьо-жовта стрічка”[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Осадчук, Л. У Тернополі відбувся фотоконкурс, що популяризує книжку / Лариса Осадчук // День. — 2017. — 12 лютого.
  2. Трач, О. У Тернополі провели оригінальний фотоконкурс / Ольга Трач // За Збручем. — 2017. — 10 лютого.
  3. Ставінська, Т. У Тернополі відзначили юних фотографів [Архівовано 15 лютого 2017 у Wayback Machine.] / Тетяна Ставінська // ІНТБ. — рік. — число.
  4. У конкурсі фотографій перемогла 5-річна тернополянка (відео) / б. а. // Терен. — 2017. — 10 лютого.
  5. Оля, Кізюк (15 січня 2024). У Тернополі стартував кіномарафон під назвою “Синьо-жовта стрічка” | Новини Тернополя TV-4 (укр.). Процитовано 20 січня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бібліотеки Тернополя: Довід. / Терноп. регіональне від-ня УБА; Обл. універс. наук. б-ка; Уклад. Слив'як О., Польова Г. І.; — Тернопіль: Підручники і посібники, 2003. — С. 8—11.