Тиберій (співімператор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиберій
Τιβέριος
Тиберій (праворуч) з батьком Юстиніаном II
Народився 705(0705)
Хозарія
Помер 711
Константинополь
·вбивство
Країна  Візантійська імперія
Титул співімператор
Посада Візантійський імператор
Термін 706—711 роки
Рід Династія Іраклія
Батько Юстиніан II
Мати Феодора Хозарська
Брати, сестри Anastasia of Constantinopled

Тиберій (705711) — співімператор Візантійської імперії в 706711 роках. Відомий також як Тиберій IV.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Іраклія. Син візантійського імператора Юстиніана II від його другої дружини Феодори (сестрою хозарського кагана Ібузира). 705 року його батьки мешкали у Фанагорії, де переховувався Юстиніан, якого перед тим було повалено з трону. 705 року на прохання імператора Тиберія III каган Ібузир вирішив схопити та стратити Юстиніана. Останній відправив вагітну дружину до Хозарії, а сам рушив на Константинополь. У Хозарії того ж року в Ітилі або Семендері. Після відновлення Юстиніана на троні новонародженого Тиберія разом з матір'ю його вуйко Ібузир відпустив до Константинополя. Тут Тиберія 706 року було оголошено співімператором.

Замолоду долучався до державних справ. 710 року був серед тих, хто зустрічав папу римського Костянтина, який прибув до Константинополя. 711 року почався заколот у Херсонесі. Доволі швидко на бік повсталих перейшли феми імперії, а потім столиця. Юстиніан II нічого не міг протиставити. Невдовзі його було схоплено й страчено, а імператором оголошено Вардана. Тиберій разом з бабусею та матір'ю намагався сховатися у церкві, але його було витягнуто та вбито.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Norwich, John Julius (1990). Byzantium: The Early Centuries. Penguin. ISBN 0-14-011447-5.
  • Canduci, Alexander (2010). Triumph & Tragedy: The Rise and Fall of Rome's Immortal Emperors. Pier 9. ISBN 978-1-74196-598-8.