Тимінський Тит-Тарас Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тимінський Тит-Тарас Юрійович
Народився29 квітня 1858(1858-04-29)
П'ядиківці
Помер25 лютого 1927(1927-02-25) (68 років)

Тимінський Тит-Тарас Юрійович (29.04.1858 ст. ст. — 25.02.1927) — релігійний та громадський діяч, консисторський архімандрит-митрофор, генеральний вікарій буковинської православної церкви для українців, член Буковинської делегації Українсько Національної Ради.

Родина

[ред. | ред. код]

Народився в с. Пядиківці повіт Кіцмань на Буковині (тепер Кіцманського р-ну Чернівецької обл.) в убогій сім'ї даскала (дяка) місцевої церкви Юрія (Георгія) Тимінського та Акіліни. Брат Івана Тимінського.

Навчання

[ред. | ред. код]

З 1870/1871 до 1876/1877 навчальні рр. навчався в вищій державній гімназії в Чернівцях, коли був покликаний до війська.

Військова служба

[ред. | ред. код]

Служив в артилерійському полку у Львові, отримуючи відпуски для навчання екстерном в 2-ій вищій гімназії, де 12.07.1879 р. склав матуральні іспити.

Громадська діяльність та навчання в вищих навчальних закладах

[ред. | ред. код]

Почав студіювати на філософському факультеті Львівського університету, де належав до українського студентського товариства «Дружній лихвар», приятелюючи з А. Чайковським, В. Барвінським, Д. Гладиловичем та іншими молодими народовцями, однак через брак грошей повернувся на Буковину.

В Чернівцях студіював на теологічному факультеті університету, де 22.03.1886 р. отримав абсолюторіум, провчившись 7 семестрів та склавши всі необхідні іспити.

Священницьке служіння

[ред. | ред. код]

Після рукоположення в священики з 11.1886 р. іменований сотрудником пароха в с. Берегомет повіт Вижниця (тепер смт. Вижницького р-ну Чернівецької обл.). З 12.1888 р. іменований військовим капеланом 2-го класу при буковинському батальйоні піхоти крайової оборони № 76 в Кіцмані. З 1889 р. іменований експозитом, з 08.1890 р. парохом церкви в с. Тораки повіт Вижниця (тепер Путильського р-на Чернівецької обл.). З 03.1894 р. іменований адміністратором парохії (з 09.1894 р. парохом) в с. Хлівище повіт Кіцмань (тепер Кіцманського р-ну Чернівецької обл.). З 01.1905 р. іменований парохом с. Довгопілля повіту (тепер Путильського р-ну Чернівецької обл.). 23.04.1907 р. представляв громаду с. Довгопілля на зборах мужів довіри Вижницького судового повіту, скликаних у Вижниці депутатом крайового сейму М. Васильком.

Меценатство та благодійність

[ред. | ред. код]

В Отаках, присілку с. Довгопілля. збудував своїм коштом школу, матеріально допомагав бідним учням, жертвував на бурси в Вижниці і в Чернівцях. Член НТШ з 1907 р., в 1910 р. подарував бібліотеці НТШ шість цінних рукописних книг 18-19 ст. ст., в тому числі й Збірку духовних та світських пісень, укладену його батьком Юрієм Тимінським в 1852—1853 рр.

Громадська діяльність

[ред. | ред. код]

Член-засновник товариства «Український Народний Дім» в Чернівцях, в роботі якого брав участь ще з студентських років. Довголітній член «Товариства українських православних священиків Буковини», заступник голови і почесний член Товариства з 23.03.1921 р.

Публіцистичні та наукові напрацювання

[ред. | ред. код]

Автор публіцистичних та наукових праць, які публікував в чернівецьких часописах «Буковина», «Кандела» та інших, а також окремими виданнями. Користувався псевдонімом «православний».

В російській окупації

[ред. | ред. код]

В часі війни залишався на Буковині під російськими окупаціями, за свої українські переконання зазнавав знущань від російських солдатів. Один з організаторів проведення першого на буковинській Гуцульщині свята миру і української державності 24.02.1918 р. в с. Стебни на Путильщині, на якому він відправив молебен і підніс многолітство цісареві та Українській Народній Республіці. Був в числі тих 12-ти православних українських священників, які 19.05.1918 під проводом протоієрея Т. Драчинського відправили перше за багато років соборне українське богослужіння в катедральному соборі св. Духа в Чернівцях.

Учасник загальних зборів відновленого товариства «Українське Касино» в Чернівцях, покликаного замінити анахронічну «Руську Бесіду», що відбулися під головуванням О. Поповича 23.09.1918 р. в Народному домі.

Архімандрит

[ред. | ред. код]

В рамках реорганізації (національного поділу) та відновлення роботи буковинської православної архієпископської консисторії влада примусила піти на пенсію заплямованого відвертою колаборацією з російською окупаційною владою колишнього буковинського митрополита В. Репту разом з цілим складом консисторії. 14.07.1918 р. цісар іменував двох консисторських архімандритів — українця Т. Тимінського та румуна І. Воробкевича, передавши 24.07.1918 р. в їхні руки управління буковинською православною церквою як генеральним вікаріям, І. Воробкевичеві як голові, а Т. Тимінському як заступникові голови консисторії. Рішення консисторії повинні були ухвалюватися спільно Т. Тимінським та І. Воробкевичем, а у випадку незгоди між консисторськими архімандритами вирішальний голос мав би мати уряд. Вже 19.09.1918 р. вони оголосили конкурс на заміщення посад консисторських радників (2-х українців і 2-х румунів) та протопресвітера-українця при церкві св. Миколая в Чернівцях, яку визначено осідком українського протоієрейства. 25.09.1918 р. а архієпископській каплиці в Чернівцях митрополит В. Репта здійснив хіротонію І. Воробкевича та Т. Тимінського, (який пройшов до того новіціат монашого чину та обрав собі ім'я Тарас для свого чернечого життя) на архімандритів-митрофорів, вручивши кожному митру та патерицю. Вперше за історію існування буковинської консисторії її офіційний орган став публікуватися в двох рівнорядних варіантах українською та румунською мовами (фонетикою) «Листок розпорядків» та «Foaia Ordinăciunilor». Номінування Т. Тимінського консисторським архімандритом з ентузіазмом привітав Союз парламентарних і сеймових послів Буковини (23.08.1918 р.), з'їзд українського православного духовенства Буковини (05.09.1918 р.), інші українські громадські організації краю. 01.10.1918 р. численні представники українського православного духовенства Буковини, а згодом і українські депутати та громадські діячі разом з українськими депутатами привітали в архієпископській  резиденції в Чернівцях архімандрита-митрофора Т. Тимінського як свого найвищого церковного достойника і настоятеля. У промові Т. Тимінського того дня висловлена детальна програма діяльності, спрямована на духовне піднесення українського народу Буковини. 3-ій з'їзд українського православного духовенства Буковини, який відбувся 01.11.1918 р. в приміщені товариства «Православна Академія» в архієпископській резиденції в Чернівцях одноголосно підтримав кандидатуру архімандрита Т. Тимінського на члена Буковинської делегації Української Національної Ради.

Арешт

[ред. | ред. код]

Румунська окупація Буковини припинила процес поділу буковинської православної церкви на українську та румунську частини. Митрополит Володимир Репта, який беззастережно підтримав румунську владу, був поновлений на посаді, а 18.02.1919 р. міністр-делегат румунського уряду Я. Флондор відмінив всі рішення австрійського уряду щодо призначення нових членів консисторії, створення українського протопресвітерства при церкві св. Миколая в Чернівцях та призначення Т. Тимінського українським генеральним вікарієм.

В цей час Т. Тимінський перебував в ув'язненні, будучи арештованим наприкінці 01.1919 р. в рамках розв'язаного румунською окупаційною владою масового антиукраїнського терору після запровадження стану облоги на Північній Буковині. Румунська влада домагалася від Т. Тимінського добровільної відставки з посади консисторського архімандрита взамін за гідне довічне утримання, а коли він відмовився це зробити, насильно спенсіонувала його, призначивши жебрацьку пенсію в сумі 1500 леїв щомісячно. Проти арешту єпископа-номіната Тимінського та інших членів буковинської української еліти протестував 12.03.1919 р. в ноті до голови Паризької мирової конференції голова делегації Української Народної Республіки Г. Сидоренко, закликаючи вплинути на румунський королівський уряд для припинення ним терору щодо пригнічених українських громадян.

В Ноті Буковинської Делегації Української Національної Ради Найвищій раді в Парижі від 30.12.1921 р. висловлювався протест проти ліквідації румунською окупаційною владою рівноправності української православної церкви та відіслання на пенсію українського генерального вікарія митрофора Тараса Тимінського.

Останні роки

[ред. | ред. код]

Позбавлений засобів до існування, продовжував жити в Чернівцях, беручи участь в українському громадському житті, однак не будучи допущеним до участі в конгресі буковинської православної церкви 3-25.10.1921 р.

Згодом переїхав жити до сина Володимира, який з 12.1923 р. був іменований парохом с. Розтоки повіту Вижниця (тепер Путильського р-ну Чернівецької обл.).

Помер в с. Розтоки, похований в присутності непроглядних мас народу на цвинтарі в Розтоках 27.02.1927 р. під напівстертим написом «Тут спочиває архимандрит Тит-Тарас Тимінський ¯ 1858 + 1927».

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Тв.: [Тимінський Т.] Пастирске посланіє митрополита Мораря з поводу сегорічних великодних свят. // «Буковина». — 1892. — 24 квітня (6 травня); — 15 (27) травня.; — 22 травня (3 червня). — 5 (17) червня.; – 19 червня (1 липня); — 26 червня (8 липня); — 3 (15) липня.; — 10 (22) липня.; — 17 (29) липня.; — 24 липня (5 серпня). — 31 липня (12 серпня)

Література

[ред. | ред. код]
  • Передвиборчі вісти. Із вижницкого округа. // «Буковина». — 1907. — 13 (26) квітня,;
  • Хронїка Наукового Товариства Імени Шевченка у Львові. Справозданє за 1907 рік. Львів, 1908. — С. 26.;
  • Що дїяло ся в Чернівцях в часї інвазії. // «Буковина». — 1917. — 9 вересня.;
  • Свято мира й української державности в Стебнах. // «Буковина». — 1918. — 20 квітня.;
  • Шевченкове свято. // «Буковина». — 1918. — 24 травня.;
  • [Редакційна стаття]. //«Буковина». — 1918. — 2 серпня.;
  • Уступлення митрополити-румунізатора. // «Діло». — 1918. — 6 серпня.;
  • Висвяченє архимандритів о. Тимінського і Воробкевіча. // «Буковина». — 1918. — 27 вересня.;  
  • Українське Касино" в Чернівцях. // «Буковина». — 1918. — 27 вересня.;
  • У нашого нового архимандрита-митрофора. // «Буковина». — 1918. — 4 жовтня.;
  • У нашого нового архимандрита-митрофора. // «Буковина». — 1918. — 1 листопада.;
  • Українські миряни у архимандрита Тараса. // «Буковина». — 1918. — 4 жовтня.;
  • Третий сьогорічний з'їзд українського православного духовенства Буковини. // «Буковини». — 1918. — 10 листопада.;
  • З буковинської України. Нечувані насильства румунів на Буковині. // «Покутський Вістник». — 1919. — 9 лютого.;
  • Aufhebung der nationalen Teilung des erzbischöflichen Konsistoriums. Enthebung des Konsistirialarchimandriten Tyminski. // «Allgemeine Zeitung Tagblatt». — 1919. — 22 лютого.;
  • Einberufung des Kirchenkongresse. Die Kirchliche Situation in der Bukowina. // «Allgemeine Zeitung Tagblatt». — 1919. — 11 квітня.;
  • Українська православна церква на Буковині в румунському ярмі. // «Свобода». — 1921. — 14 червня;
  • За українську Буковину. До Найвищої Ради в Парижі. // «Свобода». — 1922. — 3 березня.;
  • На могилі о. архимандрита Т. Тимінського. // «Рідний Край». — 1927. — 13 березня.;
  • Посмертні згадки. О. Архимандрит Тит Тарас Тимінський. // «Діло». — 1927. — 17 травня.;
  • О. Архимандрит Тит Тарас Тимінський. / Народній Ілюстрований Калєндар Товариства «Просвіта» на звичайний рік 1929. Львів, 1928. — 194 С.;
  • Буковина, її минуле і сучасне. Париж-Філадельфія-Детройт, 1956. — С. 287, 301, 372, 624, 740—741, 752, 811.;
  • Чайковський А. Спогади. Листи. Дослідження. Том 1. Львів, 2002. — С. 178—179.;
  • Добржанський О., Старик В. Бажаємо до України. Змагання за українську державність на Буковині у спогадах очевидців (1914—1921). Одеса: «Маяк», 2008. — С. 472.;
  • Добржанський О., Старик В. Змагання за українську державність на Буковині (1914—1921 рр.). // Документи і матеріали. Чернівці, 2009. — С. 83, 102, 126, 129, 141—142, 144—161, 218—220, 225, 385—386.;
  • Західно-Українська Народна Республіка 1918—1923. Документи і матеріали у 5-ти томах 8-ми книгах. Том 5. Книга 2. Івано-Франківськ: «Місто НВ», 2011. — С. 874.
  • Старик В. Тимінський Тит-Тарас Юрійович. Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Том 4. Івано-Франківськ 2021.  — С. 24.