Тихонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тихонович
Пукраїнське прізвищеWD:
Фонетичні алгоритми (англ.)
Суфікс -вич (пошук)
Походить від укр. Тихон

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

Тихонович — біл. Ціхоновіч, рос. Тихонович; пол. Ciechonowicz) — українське та білоруське прізвище[1], яке утворене від чоловічого хрестильного імені Тихон.

Походження[ред. | ред. код]

Після Хрещення Русі в 988 році кожен слов'янин під час офіційної церемонії хрещення отримував від священика хрестильне ім'я. Таке іменування дозволяло вирішувати проблему ідентифікації: виділення конкретної людини з суспільства. Тому саме церковні імена і стали активною базою для створення прізвищ.

Святим заступником цього імені є Тихон Задонський, якого також називають святитель Тихон і Задонський чудотворець. Цей святий помер в 1783 році. Люди вірили, що він допомагає позбутися від різних тягарів, бід і негараздів, може творити чудеса, тому й назвали його — Задонський чудотворець.

Швидше за все, засновник роду Тихонович був представником вищого стану. Таке припущення пояснюється тим, що прізвища, утворені від повної форми імені, мала в основному соціальна верхівка, знати, чи сім'ї, які користувалися в даній місцевості великий авторитет, представників яких сусіди шанобливо звали повним ім'ям, на відміну від інших станів, що кликав, як правило, зменшувальними, похідними, повсякденними іменами.

Найімовірніше, вперше прізвище Тихонович було використане приблизно в XIV столітті, що обумовлено історичними процесами[2].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бірыла М. В. Беларуская антрапанімія. Уласныя iмёны, iмёны-мянушкі, iмёны па бацьку, прозвішчы. — Мінск: Навука i тэхніка, 1966. — C. 161. (біл.)
  2. Происхождение фамилии Тихонович [Архівовано 2016-12-15 у Wayback Machine.](рос.)