Товкай Олександр Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Андрійович Товкай
Народився 27 жовтня 1971(1971-10-27) (52 роки)
Київ
Країна Україна Україна
Національність українець
Діяльність науковець
Alma mater Національний медичний університет імені О. О. Богомольця
Галузь Медицина
Заклад Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України
Посада Директор (з 2018 року)
Вчене звання Професор (2021 рік)
Науковий ступінь Доктор медичних наук (2020 рік)
Нагороди Заслужений лікар України (2020 рік)

Олександр Андрійович Товкай (народився 27 жовтня 1971 року в м. Києві) — доктор медичних наук, професор, директор Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров'я України, Заслужений лікар України, лікар-хірург вищої категорії, лікар-онколог.

Професор кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Має спеціалізації з хірургії, онкології та організації і управління охорони здоров'я.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився Олександр Товкай 27 жовтня 1971 року.

Вищу освіту здобув на медичному факультеті № 2 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця в 1999 році.

Упродовж 1999-2001 рр. навчався в інтернатурі зі спеціальності "Хірургія" на базі Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

З лютого по червень 2001 року працював на посаді лікаря-хірурга 4 хірургічного відділення Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

З червня 2001 року Олександр Андрійович почав працювати в Українському науково-практичному центрі ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров'я України на посаді лікаря-хірурга хірургічного відділення.

Науково-педагогічний стаж розпочав у 2003 році на посаді молодшого наукового співробітника відділу ендокринної хірургії Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров'я України.

У 2008 році О. А. Товкай захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності "Хірургія" на тему "Аутотрансплантація тиреоїдної тканини у ранньому післяопераційному періоді в хірургічному лікуванні двобічного багатовузлового зоба". У 2015 році присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника із спеціальності "Хірургія".

У грудні 2018 року Олександр Товкай був призначений на посаду директора Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України.

Професор О. А. Товкай є автором 8 патентів на корисну модель України. Має понад 80 публікацій у вітчизняних і закордонних наукових виданнях. Брав участь і виступав із доповідями на численних наукових медичних форумах, зокрема на конгресах Європейської спілки хірургів (ESS) у м. Відень (Австрія), м. Валетта (Мальта) та м. Сантьяго-де-Компостела (Іспанія), Європейської спілки ендокринних хірургів (ESES) у м. Краків (Польща), Американської асоціації щитоподібної залози (ATA) в м. Орландо (США), Міжнародної федерації діабету (IDF) в м. Пусан (Південна Корея); воркшопі з питань асимптомного первинного гіперпаратиреозу в м. Флоренція (Італія) та "Інновації в хірургії" в Нью-Гейвен (США). У 2018 році проходив клінічне стажування з прогресивної хірургії щитоподібної залози в м. Грац (Австрія).

Олександр Андрійович є головним редактором рецензованого наукового спеціалізованого медичного журналу "Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery. Клінічна ендокринологія та ендокринна хірургія", а також членом редколегій наукових журналів "Ендокринологія" та "Міжнародний ендокринологічний журнал".

У червні 2020 року захистив докторську дисертацію зі спеціальності "Хірургія" на тему "Захворювання надниркових залоз та їх хірургічне лікування із застосуванням відео-ендоскопічних операцій".

З 2019 року займається викладацькою діяльністю в Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця, спочатку на кафедрі ендокринології, а з 2020 року — на кафедрі хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти.

Олександр Андрійович брав участь як член робочої групи Міністерства охорони здоров'я України в розробці протоколу "Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Від початку свого професійного шляху й дотепер щоденно займається лікувально-консультативною роботою та проводить оперативні втручання з приводу патології ендокринних залоз, органів черевної порожнини та інших хірургічних хвороб.

Лікувальна справа, наукова, управлінська та громадська діяльність і сім'я — це те, заради чого варто жити і діяти, це — найвагоміші сенси Олександра Товкая.

Посилання

[ред. | ред. код]