Трабша Станіслав Болеславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Станіслав Болеславович Трабша (народився 25 листопада 1866 — помер ?) — український педагог, латиніст.

Навчався на історико-філологічному факультеті університету св. Володимира.[1]

Викладав у Першій Олександрівській класичній гімназії і в гімназії Володимира Науменка.

Видатні учні[ред. | ред. код]

  • Микола Зеров, виділив Станіслава Трабшу у автобіографії 29 травня 1928, навчався у Першій Олександрівській класичній гімназії.[2]
  • Максим Рильський, навчався в гімназії Володимира Науменка.[2] Ось як писав Максим Рильський про Станіслава Трабшу у своїй автобіографії[3]:
Латиніст Станіслав Трабша велику відограв роль у формуванні мого естетичного світогляду, прищепивши глибоку, на все життя, любов до античного світу і мистецтва.
  • Михайло Булгаков, російський письменник та драматург. Ось що пише про це литературознавець Лідія Яновська, яка протягом багатьох років працювала у київських архівах[4]:
Латынь Булгакову преподавал все шесть лет гимназического курса латыни, с третьего класса по восьмой, <...> Станислав Болеславович Трабша... О преподавателе латинского языка Станиславе Болеславовиче Трабше в сборнике «Столетие Киевской первой гимназии» несколько официальных строк: преподавал в этой гимназии древние языки с 1896 года. На групповом фотоснимке – тщательно застегнутый сюртук, лысая голова «толкачом», серьезное, твердое лицо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://archive.nndiuvi.org.ua/fulltext.html?id=1410[недоступне посилання]
  2. а б http://www.s-bilokin.name/Personalia/Zerov/2.html
  3. Максим Рильський, Твори в 20 томах, том. 19, с. 461. Цит. за Віра Агеєва. Мистецтво рівноваги. Максим Рильський на тлі епохи. — Київ: видавництво «Книга», 2012, с. 26.
  4. Лидия Яновская: «Никто так и не прошел по моим следам…» Пропущенные главы из биографии Булгакова: Учитель словесности. Поиски доносчика. Toronto Slavic Quarterly — #54. Fall 2015. Торонто, Канада.