Требіціано (печера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Требиціано)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Требіціано
італ. Abisso di Trebiciano
словен. Jama Labadnìca
Характеристики
Тип карстова
Гірські породи вапняк
Довжина 920 м
Глибина 329 м
Дослідження
Рік відкриття 1841
Розташування
Країна  Італія
Регіон Фріулі
Місцевість на околицях міста Трієст
Карти розташування
Требіціано (печера). Карта розташування: Італія
Требіціано (печера)

Мапа

CMNS: Требіціано у Вікісховищі

Требіціано (італ. Abisso di Trebiciano, словен. Jama Labadnìca) — провалля, що знаходиться на околицях міста Трієст (Італія), близько 1,5 км від сіла Требіціано, і ідентифікується номером 3 у регіональному кадастрі печер Фріулі-Венеція-Джулія (номер 17 у регістрі Land Registry печер Венеції-Джулії). Це одна з найвідоміших печер у цьому районі; і не через її конкреції, які, дійсно, є досить скромними, але завдяки своїй формі, характеристикам і її історії. Глибина печери 329 м, довжина — 920 м.

Історія[ред. | ред. код]

Печеру уперше досліджував 1841 року Антон Фредерік Лінднер у процесі геологічної розвідки підземного ходу Тімаво, який сподівалися використати для водопостачання міста Трієста. Тімаво був знайдений, а численні пошуки і дослідження тривали впродовж багатьох років. Багато різних проектів було підготовлено для збору води, але для міського водопостачання усі вони виявилися занадто дорогими, тому ніколи не були втілені у життя. Лінднер має виключне право на печеру на дні печери.

Література[ред. | ред. код]

  • Bertarelli Luigi Vittorio, Boegan Eugenio. Duemila grotte. / Eds. B & MM Fachin / 2-ге вид. — Trieste, 1986. — (1-ше вид. 1926).
  • Halupca Enrico. — Le meraviglie del Carso. — Trieste. — 2004. — isbn 88-8190-209-5

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]