Трінільський тигр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трінільський тигр
Кістки трінільського тигра
Кістки трінільського тигра
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Кішкоподібні (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Рід: Пантера (Panthera)
Вид: Тигр (Panthera tigris)
Підвид: Трінільський тигр
Panthera tigris trinilensis
Dubois, 1908
Посилання
Вікісховище: Panthera tigris trinilensis

Трінільський тигр (Panthera tigris trinilensis) — викопний підвид тигрів, що мешкав з періоду плейстоцену (1,66 млн до 50 тис. років тому).

Опис[ред. | ред. код]

Припускається, що розмірами дорівнювався південнокитайському тигру, близько 2,2—2,35 м завдовжки при вазі 110—150 кг. Був наділений типовими зубовими характеристиками сучасних тигрів і більш глибокою нижньою щелепою. Зуби P4 були вижчі за М1. Верхні третій і четвертий премоляри мають більш просту структуру, ніж у сучасних тигрів. Потиличної частиною черепа була як в яванського тигра. Ліктьова кістка довша і більш масивна, ніж у суматранського і яванського тигрів. Вона досить сильно вигнута сагітальній площині, відрізняючись даною особливістю від ліктьової кістки яванського тигра, але нагадуючи собою однойменну кістку суматранського тигра.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкав у вологих лісах. Втім про спосіб та об'єкт полювання практично нічого невідомо. Висувається версія, що еволюціонував у підвид Panthera tigris oxygnatha.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Спочатку мешкав на сході острова Ява. Вперше його виявлено в місцині Трініль (звідси походить назва). 1,3 млн років тому поширився на усю Яву, а потім на острів Суматра. Можливо мешкав на сусідніх невеличких островах поруч з Явою.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Leo Daniel Brongersma. Notes on fossil and prehistoric remains of «Felidae» from Java and Sumatra (англ.) // Comptes Rendus du XIIe Congrès Internacional de Zoologie (Lisboa, 1935): journal. — 1937. — P. 1855—1865.
  • Helmut Hemmer. Fossil mammals of Java. II. Zur Fossilgeschichte des Tigers (Panthera tigris (L.)) in Java // Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. — 1971. — Т. Ser. B. 74. — С. 35—52.