Турбонасосний агрегат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Турбонасосний агрегат — агрегат системи подачі рідких компонентів ракетного палива або робочого тіла в рідинному ракетному двигуні або рідкого пального в деяких авіаційних двигунах (наприклад, в прямоточному повітряно-реактивному двигуні).

Турбонасосний агрегат складається з одного або декількох насосів і приводить їх до авіаційної газової турбіни. Робоче тіло турбіни зазвичай утворюється в газогенераторах або парогазогенераторах. Рідинні ракетні двигуни з турбонасосним агрегатом застосовуються в ракетах-носіях космічних апаратів і міжконтинентальних балістичних ракетах.

Турбонасосний агрегат двигуна (ТНА) використовується для подачі компонентів палива з баків у камеру згоряння. У сучасних рухових установках основним джерелом потужності для приводу ТНА є газова турбіна (ГТ) часто дуже великої потужності, з високими параметрами робочого тіла.

Конструкція[ред. | ред. код]

Турбонасосний агрегат включає в себе лопаткову турбіну, вал якої з'єднаний з валом відцентрового насоса. Турбіна приводиться в дію при закачуванні в неї робочої рідини. Робоча рідина, яка відпрацювала в турбіні, виходить у той же канал, що і рідина, і в суміші з нею видаляється через сопло.

------------------------------------- Турбонасосний агрегат двигуна РД-253--------------------------

Інші сфери застосування[ред. | ред. код]

ТНА застосовуються також в сферах не пов'язаних з аерокосмічною. Вона застосовується в енергетиці, а також у видобувній промисловостях.

Джерела[ред. | ред. код]

http://bse.sci-lib.com/article112891.html