Тургенєв Яків Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яків Тургенєв
Тургенєв Яків Федорович
Народився XVII століття
російська імперія
Помер невідомо (45 років)
Кожухів
Громадянство російська імперія
Діяльність Київський полковник, придворний блазень Петра I
Рід Тургенєвиd
У шлюбі з придворна Бутурліна
Діти Логвин Тургенєв

Тургенєв Яків Федорович (XVII століття російська імперія) — придворний блазень Петра I[1] і Київський полковник. Помер у віці 45 років, в XVII століття.

Біографія[ред. | ред. код]

Яків Федорович Тургенєв народився в XVII столітті в Російській імперії. У 1700 році Петро I наказав справити блазнівське весілля своєму блазневі — Якову Тургенєву. Весілля Якова була великою насмішкою над старими звичаями людей. Іван Федорович Ромодановський на весіллі зображував роль царя, а в ролі цариці виступала огрядна Бутурліна. На весіллі Петро I ухвалив рішення про постриг борід іменитим боярам. Однак з цього випливає знаменита промова Петра I — боярам бороди рубати! Загинув під час забави Всепьянейшего собору в селі Кожухів.

непідтверджена біографія[ред. | ред. код]

Деякі джерела стверджують про Якова наступну інформацію: народився Яків Тургенєв в XVII столітті. У 1671 році став на службу мешканцем рейтарского ладу. 1683 року Якову було запропоновано маєток в Воротинська повіті. У 1694 році командував ротою в Кожуховського поході. Був учасником Всепьянейшего собору. У січні 1695 року по наказу Петра I відбулося грандіозне блазнівське весілля. Пізніше Яків Федорович помер.

Смерть[ред. | ред. код]

Яків Федорович загинув за час «всєпьянєйшего собору».

Примітки[ред. | ред. код]