Увайс-хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Увайс-хан
Народився невідомо
Помер 1429
·загибель у битві
Національність монгол
Титул хан Могулістану
Посада хан
Термін 1418—1421, 1425—1429 роки
Конфесія іслам
Рід Чингізиди
Батько Шер-Алі
Діти 2 сини

Увайс-хан (*д/н — 1429) — хан Могулістану в 14181421, 14251429 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Чингізидів. Син Шер-Алі-оглана та внук Мухаммад-хана. Замолоду служив під орудою стрийка Шер Мухаммада. Згодом зібрав загін, що згодом виріс у значну силу. У 1418 році влаштував заколот, поваливши хана Накш-і-Джахана.

Відмовився від війни з Тимурідами, натомість вирушив проти ойратів, що допікали кордонам держави. Спочатку вдалося захопити в ойратів Бешбалик. У 1419 році зазнав поразок від Есена, сина Тогона — очільника ойратів, який захопив частину турфанської оази. Увайс-хан зазнав низку відчутних поразок, особливо в битвах при Мінг-Булаку (неподалік сучасного міста Джамбул) та місцині Куба (за іншою версією при Турфані), де хан потрапив у полон. Він вимушений був видати власну сестру Махтум-хатун за Есен-тайші. До 1421 році Турфанську оазу було втрачено остаточно.

Втім, у 1420 році виникла змова на чолі із племенем дуглат, що було придушено. Очільник останніх Джахан-шах (син улусбега Камар ад-Діна) втік до Самарканду, де отримав допомогу від володаря Улугбека. Водночас проти влади Увайс-хана повстав стрийком Шер Мухаммад. В результаті Увайс вимушений був перенести ставку з Турфану до долини річки Ілі. Проте Шер Мухаммад за допомогою військ Улугбека повалив Увайс-хана, що втік до східних областей Могулістану. Повалений хан став кочувати в районі озера Лобнор, нападаючи на вежі Шер Мухаммада.

У 1425 році після потужної поразки Шер Мухаммада у війні з Улугбеком, Увайс знову розпочав боротьбу за владу. До кінця року зумів здолати суперника, який загинув або помер. Втім Увайс-хан знову вимушений був протистояти ойратам, які завдали низку поразок, захопивши частину східного Могулістану.

У 1428 році проти Увайс-хана тимурид Улугбек відправив війська на чолі із Сатук-ханом. Увайс-хан зустрів супротивника у місцині Букабулун (поблизу озера Іссик-Куль), де зазнав поразок. Самого Увайса було вбито власним військовиком Хан Джакаїром (раніше був слугою в улусбега Мухаммед-шаха — ворога Увайс-хана). Новим правителем Могулістану став Сатук-хан.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Караев О. Чагатайский улус. Государство Хайду. Могулистан. — Бишкек, 1995. (рос.)
  • Султанов Т. И. Чингиз-хан и Чингизиды. Судьба и власть. — М.: АС: АСТ МОСКВА, 2006. — 445 с. — (Историческая библиотека). — 5000 экз. — ISBN 5-17-0358040. (рос.)