Уесіба Кіссьомару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уесіба Кіссьомару
植芝吉祥丸
яп. 植芝吉祥丸
Псевдо Коетсу
Народився 27 червня 1921(1921-06-27)
, Аябе, Японія
Помер 4 січня 1999(1999-01-04) (77 років)
Токіо-сіті[d], Токіо, Японія
Країна  Японія
Діяльність майстер айкідо
Відомий завдяки другий досю Айкікай
Alma mater Університет Васеда, Waseda University Junior and Senior High Schoold і Tokyo Metropolitan Shinjuku High Schoold
Науковий ступінь Bachelor of Political Scienced
Вчителі Моріхей Уесіба
Відомі учні Уесіба Морітеру, Ljubomir Vračarevićd і Daniel Vaillantd
Знання мов японська[1][2]
Членство Досю
Посада Досю[3]
Наступник Уесіба Морітеру
Батько Моріхей Уесіба
Діти Уесіба Морітеру
Нагороди
Medal with Blue Ribbon

Уесі́ба Кіссьома́ру (яп. 植芝 吉祥丸, *27 червня 1921 — †4 січня 1999) — майстер айкідо, досю Айкікай. Син засновника айкідо Уесіби Моріхея і Уесіба Хацу.

Коротка біографія[ред. | ред. код]

Уесіба Кіссьомару почав серйозно тренуватися ще в юності з 1937 року. Вже в 1938 році виступав асистентом (укемі) свого батька Уесіби Моріхея для підготовки фотографій до книги «Будо». В 1942 році ще будучи студентом університету став директором Кобукан Додзьо, після переїзду свого батька в Івама. Протягом війни, Кіссьомару зберігав додзьо від пожеж в результаті бомбувань Токіо. У 1946 року він отримав диплом університету Васеди (факультет Економічних і політичних наук). З 1948 року Кіссьомару наглядав за розвитком Айкікай Хомбу. В 1955 році він залишав компанію, що займалася цінними паперами і зосередив всю свою увагу на розвитку Айкікай. У 1956 році провів першу демонстрацію і почав офіційно навчати айкідо. У 1957 році провів свою першу поїздку за кордон, до США. Пізніше Кіссьомару з демонстраціями і семінарами айкідо побував в Південній і Північній Америці та Європі. В цей час він почав не тільки займатися організаційною діяльністю, але і приділяв багато уваги вдосконаленню технік айкідо. Кіссьомару розробив програму тренувань Айкікай, скорочуючи і стандартизуючи техніки. Його методика викладання технік в русі (кі но нагаре) стала фактичним стандартом для багатьох шкіл айкідо у світі.

З 1969 року Кіссьомару став Досю Айкікай , після смерті свого батька Уесіби Моріхея. 29 березня 1987 року він отримав медаль Синьої стрічки від уряду Японії за заслуги. 19 травня 1990 року Кіссьомару отримав Золоту медаль від уряду Франції, а у 1995 році— медаль Дзууі Хосо від уряду Японії.

Уесіба Кіссьомару помер 4 січня 1999 року у віці 77 років. Наступником і третім досю Айкікай став його другий син Уесіба Морітеру.

Доробок[ред. | ред. код]

Автор книги «Айкідо», що мала велику популярність і багато разів перевидавалась. Крім того автор більш ніж 20 томів з технічних і філософських аспектів айкідо, багато з яких були перекладені різними мовами.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. CONOR.Sl
  3. http://www.aikikai.or.jp/aikido/history.html