Укус мавпи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Укус мавпи, який є другим за поширеністю укусом тварини після укусу собаки в Індії. Укуси мавп становлять 2-21% травм від укусів тварин. Укуси мавп є важливим ризиком для мандрівників і після укусів собак є найпоширенішим видом укусів тварин для мандрівників. Лікування залежить від багатьох факторів, включаючи підозру на сказ. Менеджмент включає в себе:

  • очищення та догляд за раною
  • профілактичні антибіотики
  • лікування після укусу сказу
  • лікування правця після укусу[1]

Укус мавпи може призвести до серйозних інфекцій. Вірус мавпячого герпесу В є ендемічним для деяких видів азіатських мавп. Вперше він був виявлений у дослідника, якого вкусила мавпа, що здавалася здоровою. Незабаром після цього дослідник помер від запалення мозку (енцефаліту). Подальші випадки зараження цим вірусом мавп призводили до смертності, яка сягала 80%. В даний час передача вірусу через укус мавпи майже завжди є результатом професійного контакту працівників біомедичних досліджень.

Прогресування інфекції було описано: "Інфекція проявляється герпетичними ураженнями шкіри і сенсорними змінами, які [помітні] поблизу місця контакту, лихоманкою і неспецифічними грипоподібними міалгіями та головними болями, втомою і прогресуючими неврологічними порушеннями, включаючи задишку. Як тільки уражається центральна нервова система, результат незмінно летальний. Але з розгортанням противірусної терапії, як для профілактики, так і для лікування, випадки захворювання стали нечастими, а смертельні випадки рідкісними, хоча і трапляються".

Профілактика здійснюється за допомогою освіти та застережень для мандрівників. Профілактика також включає спостереження за наявністю сказу в популяціях мавп. Досліджень щодо оцінки наслідків укусів мавп бракує. З 1960 по 2013 рік було задокументовано 159 випадків зараження людей сказом внаслідок укусів мавп.[2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Animal bites. www.who.int (англ.). Процитовано 7 червня 2024.
  2. academic.oup.com https://academic.oup.com/jtm/article/22/4/259/2563362?login=false. Процитовано 7 червня 2024. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)