Установка дегідрогенізації пропану в Тобольську

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Установка дегідрогенізації пропану в Тобольську — виробництво нафтохімічної промисловості російського хімічного концерну «Сибур».

Традиційно пропілен отримували разом з етиленом шляхом парового крекінгу або як супутній продукт із газів нафтопереробки. Проте з кінця 20-го століття дедалі більшого поширення набуває технологія спеціалізованого виробництва цього олефіну шляхом дегідрогенізації пропану. Передусім, хоча й не виключно, такі установки споруджували задля оптимізації використання власного ресурсу зрідженого нафтового газу, який отримували під час розробки нафтогазових родовищ (перша в історії установка у Таїланді, виробництво в Малайзії, установки в Саудівській Аравії та єгипетському Порт-Саїді, поставки на коротку відстань з Алжиру до іспанської Таррагони). Продовженням цього ряду виробництв став проект у російському Тобольську, де розташована центральна газофракційна установка концерну «Сибур», що переробляє постачену трубопроводами широку фракцію легких вуглеводнів (зріджені вуглеводневі гази, передусім пропан та бутан).[1]

У 2010-му на будівельний майданчик доставили найбільші елементи майбутньої установки — три реакторні колонни, одна з яких мала довжину 96 метрів, діаметр 11 метрів та важила 1095 тонн. Їх виготовили у Південній Кореї на підприємстві концерну Hyundai та відправили морським шляхом до Архангельська. Звідти перевантажені на баржу колонни доправили до Тобольська через північні моря та річки Об і Іртиш.[2] В підсумку установку ввели в експлуатацію у кінці 2013 року. Вона має потужність 510 тисяч тонн пропілену на рік та доповнюється лінією полімеризації потужністю 500 тисяч тонн на рік.[3]

Для тобольської установки обрали технологію компанії UOP (Honeywell), яка наразі є найбільш поширеною в світі.[4]

Можливо відзначити, що з 1980-х років на тобольському нафтохімічному майданчику діють установки дегідрогенізації бутану, а у 2015-му там же почали спорудження піролізного виробництва світового класу, призначеного для випуску цілого ряду ненасичених вуглеводнів.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. НЮАНСЫ ТОБОЛЬСКОГО ПРОЕКТА. www.newchemistry.ru. Процитовано 16 червня 2018.
  2. Стометровая колонна установки дегидрирования пропана доставлена на «Тобольск-Полимер». www.sibur.ru (рос.). Процитовано 16 червня 2018.
  3. Тобольск-Полимер загрузил установку дегидрирования пропана на 77% | Маркет Репорт — аналитика рынка полимеров. www.mrcplast.ru. Процитовано 16 червня 2018.
  4. Выбраны лицензиары инвестиционного проекта в Тобольске. www.sibur.ru (рос.). Процитовано 16 червня 2018.