Установка дегідрогенізації суміші алканів в Біньчжоу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Установка дегідрогенізації суміші алканів в Біньчжоу. Карта розташування: Китайська Народна Республіка
Біньчжоу
Біньчжоу
Місто Біньчжоу на карті Китаю

Установка дегідрогенізації суміші алканів в Біньчжоу – підприємство нафтохімічної галузі у китайській приморській провінції Шаньдун. Перша установка такого типу в історії країни.

В 2010-х роках, користуючись появою на ринку завдяки «сланцевій революції» великих додаткових об’ємів зріджених вуглеводневих газів, в Китаї почали споруджувати численні установки дегідрогенізації, на яких з насичених вуглеводнів (парафінів) виробляли ненасичені (олефіни). В основному це були заводи з випуску пропілену шляхом дегідрогенізації пропану, проте також могли споруджувати установки з переробки бутану або змішаної сировини. Серед останніх першою стало виробництво компанії Shandong Chambroad Holding в Біньчжоу, введене в експлуатацію весною 2015 року. Його спорудили на основі технології компанії UOP (Honeywel) – C3/C4 Oleflex.

Споживаючи пропан та ізобутан, установка має річну потужність з випуску 116 тисяч тонн пропілену та 106 тисяч тонн ізобутилену. Останній є одним з двох компонентів, необхідних для синтезу метил-трет-бутилового етеру (МТВЕ) – завод Shandong Chambroad має потужність у 130 тисяч тонн цієї паливної присадки.

Як побічний продукт виробляється водень високої ступені очистки – 99,9% (власне, дегідрогенізаія і полягає у відщепленні атомів цього елементу від вуглеводнів).[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Chambroad Commissions First Propylene and Isobutylene Coproduction Plant in China Using Honeywell UOP Technology. Honeywell (англ.). Процитовано 27 червня 2018.
  2. PSA_LNG_加氢_制氢_烷基化_异构化_重整_甲烷化-上海华西化工科技有限公司. en.huaxigas.com. Архів оригіналу за 27 червня 2018. Процитовано 27 червня 2018.
  3. Shandong MTBE Market Remained Stagnant - Echemi.com. Echemi. Процитовано 27 червня 2018.