Установка фракціонування етилену НПЗ Маркус-Хук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Установка фракціонування етилену Маркус-Хук – колишнє виробництво у складі нафтопереробного заводу Маркус-Хук.

На Атлантичному узбережжі США в районі Маркус-Хук (штат Пенсільванія, на стику з кордонами штатів Делавер та Нью-Джерсі) з 1902 року діяв нафтопереробний завод компанії Sunoco. У складі газів нафтопереробки міститься велика кількість олефінів, при цьому вилучення з них пропілену є першим в США (та другим у світі) джерелом отримання цього другого за об’ємами виробництва продукту нафтохімії. Вміст етилену (перший за масовістю продукт нафтохімії) в зазначених газах значно нижче, проте у окремих випадках організують і його вилучення (наприклад, установка ГПЗ Джавеліна в техаському Корпус-Крісті). З 1961-го таке виробництво потужністю 102 тисячі тонн етилену на рік працювало і в Маркус-Хук, при цьому воно розміщувалось вже у Клеймонті, штат Делаверу.[1]

17 травня 2009 року внаслідок корозії одного з патрубків стався витік з наступним запалюванням вуглеводневої суміші. За цим послідувала велика пожежа, яка тривала 18 годин до моменту вигорання газів у враженій системі. На щастя, людських жертв та постраждалих не було. Сама установка отримала важкі пошкодження, а її відновлення визнали недоцільним.[2] 

Втім, за два роки через нерентабельність закрили і сам НПЗ (що в свою чергу негативно вплинуло на інше нафтохімічне виробництво – завод поліпропілену, який належить бразильській компанії Braskem[3]). Виробничий майданчик НПЗ завдяки її розташуванню на річці Делавер перетворили в базу для потужного комплексу фракціонування зріджених вуглеводневих газів та термінал для їх експорту.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. ERNEST ORLANDO LAWRENCE Energy Efficiency Improvement and Cost Saving Opportunities for the Petrochemical Industry (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 29 грудня 2016.
  2. Editorial, Reuters. UPDATE 1-Sunoco says shutting Marcus Hook ethylene complex. U.S. (амер.). Процитовано 17 травня 2018.
  3. Braskem taking action to grow in Marcus Hook.