Уґаяфукі-аедзу но мікото

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уґаяфукі-аедзу но мікото
яп. 彦波瀲武鸕鶿草葺不合
Народився
Udo Shrined, Нічінан, Префектура Міядзакі, Японія
Помер 661 до н. е.[1]
Поховання Aira Sanryod[2]
Діяльність монарх
Посада Chiten no kimid[3]
Батько Хоорі[2]
Мати Тойотама-хіме[2]
У шлюбі з Тамайорі хіме но мікото[2] і Тойотама-хіме[4]
Діти Hiko Itsuse no Mikotod[2], Inai no Mikotod[2], Mike Irino no Mikotod[2] і Імператор Дзімму[2]

Уґаяфу́кі-ае́дзу но міко́то (яп. 鵜草葺不合命, 鸕鶿草葺不合尊, うがやふきあえずのみこと, «Господар, народжений раніше ніж встигли покрити дах пір'ям баклана») — синтоїстське божество, батько першого японського Імператора Дзімму. Нащадок богині сонця Аматерасу. Чоловік Тамайорі, яка була його тіткою. Вперше згадується в хроніках 8 століття: «Записах про справи старовини» і «Анналах Японії».

Інші імена[ред. | ред. код]

«Записи про справи давнини»

  • Амацухіко наґіса таке уґаяфукі-аедзу но мікото[5] — «Господар, небесний юнак, юнак хвиль припливу, мужній, народжений раніше ніж встигли покрити дах пір'ям баклана»

«Аннали Японії»

  • Хіко наґіса таке уґаяфукі-аедзу но мікото[6] — «Господар, юнак хвиль припливу, мужній, народжений раніше ніж встигли покрити дах пір'ям баклана».

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Уґаяфукі-аедзу був сином божества Хоорі, сина сонячного онука Нініґі, та богині Тойотами, доньки бога моря Ватацумі. Хлопчик отримав ім'я від своєї матері, яка народила його на березі моря в хатинці, покритій пір'ями баклана. Оскільки скати даху хатинки не встигли зімкнути, пологи Тойотами побачив Нініґі. Через це ображена богиня кинула новонародженого на березі, загорнувши його в очерет. Хлопчика знайшла і виховала її сестра Тамайорі. З часом Уґаяфукі-аедзу одружився зі своєю тіткою-вихователькою, яка народила йому чотирьох синів — Іцусе, Інахі, Мікену та Вака Мікену. Останній син став перший японським монархом — Імператором Дзімму.

Уґаяфукі-аедзу вшановується як божество врожаю, злагоди в шлюбі та пологів у Святилищі Удо та Святилищі Міядзакі префектури Міядзакі. Його гробниця знаходиться на легендарній горі Айра, ім'я якої носять декілька вершин південного Кюсю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б 北畠親房 神皇正統記 — 1339.
  2. а б в г д е ж и 舍人親王, 太安萬侶 日本書紀日本: 0720.
  3. Honchō Kōin Shōunroku / за ред. T. Mitsusue — 1426.
  4. Tadachika N. Mizukagami — 1200.
  5. яп. 天津日高日子波限建鵜草葺不合命, あまつひこひこなぎさたけうがやふきあえずのみこと.
  6. яп. 彦波瀲武鸕鶿草葺不合尊, ひこなぎさたけうがやふきあえずのみこと.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]