Фантух Антоніна Павлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фантух Антоніна Павлівна
Народилася 7 грудня 1952(19521207)
Кривий Ріг, Дніпропетровська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Росія
Діяльність журналістка
Alma mater ЧНУ імені Юрія Федьковича
Знання мов російська
Нагороди
Заслужений діяч мистецтв України

Фантух Антоніна Павлівна (нар.7 грудня 1952(19521207)) — тележурналістка, редактор, режисер, телеведуча, педагог. Член НСЖУ, заслужений діяч мистецтв України.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 7 грудня 1952 року в м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. Закінчила Чернівецьке культурно-освітнє училище (1972, спеціальність — режисура) та Чернівецький державний університет (1981). Вся трудова і творча діяльність — Чернівецька державна телерадіокомпанія: редактор, автор і ведуча, режисер, завідувачка відділу художніх, пізнавальних та культорологічних і музичних передач, заступник генерального директора з творчих питань. Тривалий час за сумісництвом викладала предмет «Сценічна мова» в Чернівецькому училищі мистецтв імені Сидора Воробкевича.

Мистецька діяльність[ред. | ред. код]

  • Як автор, режисер, ведуча створила галерею портретів митців Буковини, веде мистецький літопис краю, популяризує творчість аматорів художньої самодіяльності та народного мистецтва, фольклорно-етнографічних гуртів і колективів. Впродовж 1980–1986 рр. її режисерські постановочні програми для українського телебачення «Срібний дзвіночок» та «Пісня скликає друзів» отримували високу оцінку і неодноразово заносились на «Червону дошку» УТ.
  • Створила програму «Черешневий гай Алли Дутковської» — про майстриню сценічних костюмів для ансамблю «Смерічка», співаків: Софії Ротару, Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, про витоки і творчий шлях «Смерічки», яка високо оцінена на конкурсі творчої майстерності «Професіонал України — 2004». Трилогія «Це дерево дивне й по втраті не в'яне» — про життєву і творчу долю народного артиста України Назарія Яремчука стала лауреатом У-го Всеукраїнського фестивалю «Калинові острови — 2005».
  • За програму «Козацькі мотиви художніх творів Андрія Холоменюка» Антоніна Фантух, як автор, режисер і ведуча нагороджена спеціальним дипломом конкурсу «Професіонал України — 2006».

Золоту медаль і диплом за перемогу в номінації отримала програма «Вербова доля» в творах художника Рудольфа Лекалова на міжнародному телекінофорумі «Разом» (Ялта — 2007). Впродовж багатьох років була автором і ведучою популярної телевізійної програми «Даруємо пісню». Особливу популярність мають духовні програми «Будуймо храм» і «Святині Буковини» та щорічна програма до Дня незалежності України з циклу «За тебе, свята Україно!». Здійснила екранізацію вистав самодіяльних народних драматичних колективів області за творами Юрія Федьковича, Ольги Кобилянської. Співпрацює і висвітлює діяльність Чернівецького академічного муздрамтеатру ім. Ольги Кобилянської, обласної державної філармонії, музеїв та бібліотек області.

Золотий фонд телебачення[ред. | ред. код]

На Всеукраїнському фестивалі «Мелодії Південного Бугу» (2006) програма «Мелодії цимбалів» Івана Кавацюка нагороджена спеціальним дипломом за найкращу авторську роботу. На міжнародному телефестивалі «Перемогли разом» (2006) програма «Пам'ять» здобула перше місце в номінації «Цих днів не змовкне слава». Золотим фондом стали програми Антоніни Фантух циклу «Палітра» — про життя і творчість народного художника України Івана Холоменюка, заслуженого художника України Ореста Криворучка, інших талановитих майстрів пензля Буковини, а також відеофільми про письменників Володимира Вознюка, Тамару Севернюк, Віру Китайгородську, Миколу Бучка, артистів Івана Дерду, Василя Данилюка, дует «Писанка». Створені програми про видатних митців України -Михайла Ткача, Степана Сабадаша, автора невмирущої «Червоної рути» Володимира Івасюка.

Громадсько-культурна діяльність[ред. | ред. код]

Антоніна Фантух впродовж життя активна учасниця культурно-мистецького життя Буковини. Член обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка. Член обласної організації «Союзу українок», неодноразовий делегат Всеукраїнських з'їздів і конференцій «союзянок», одна з організаторів акції «Рушник для Лесі Українки», проведеної спільно з Ялтинськими «союзянками» та акції «На допомогу першій українській школі ім. С. Руданського у Ялті».

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • Нагороджена грамотами Держтелерадіо України, облдержадміністрації, обласної та Чернівецької міської рад, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, «Союзу українок», церковними відзнаками за висвітлення духовного життя краю, грамотами управління культури облдержадміністрації.
  • Член Національної спілки журналістів України.
  • Заслужений діяч мистецтв України (2009).
  • Номінант енциклопедичного видання «Видатні діячі культури і мистецтв Буковини» (2010).

Посилання[ред. | ред. код]

  • [АНТОНІНА Фантух] // Пам'ятаймо! (Знаменні та пам'ятні дати Буковини в 2012 році): бібліографічний покажчик / авт.-укл. Ю. Боганюк, О. Гаврилюк. — Чернівці, 2011.- С.225-227.
  • ДЕРЖАВНІ нагороди України працівникам радіо і телебачення: [присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» Фантух Антоніні Павлівні — зав. відділу Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії] // Журналіст України.- 2009. — № 12.- С. 6.
  • ГУСАР Ю. У її видноколі — славні краяни і святині Буковини / Юхим Гусар // Буковинське віче. — 2012. — 30 листопада (№ 49). — С. 4.
  • ФАНТУХ Антоніна Павлівна // Інформаційний простір Буковини. — Чернівці: Букрек, 2004. — С. 179.
  • ФАНТУХ Антоніна Павлівна // Видатні діячі культури та мистецтв Буковини. Вип. 1: біобібліографічний довідник.- Чернівці, 2011.- С. 225–227.

Джерела[ред. | ред. код]