Федеральна податкова служба (Росія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федеральна податкова служба
(ФНС)
рос. Федеральная налоговая служба
Загальна інформація
Країна Росія Росія
Дата створення 19 березня 2004
Попередні відомства Federal Service for Financial and Budgetary Supervisiond
Штаб-квартира 127381, Москва, вулиця Неглінна, будинок № 23
nalog.gov.ru

Федеральна податкова служба (рос. Федеральная налоговая служба) — федеральний орган виконавчої влади, що здійснює функції з контролю та нагляду за дотриманням законодавства про податки та збори, за правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю внесення до відповідного бюджету податків, зборів та страхових внесків, у випадках, передбачених законодавством Російської Федерації, за правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю внесення до відповідного бюджету інших обов'язкових платежів, за виробництвом та обігом тютюнової продукції, за застосуванням контрольно-касової техніки, а також функції органу валютного контролю в межах компетенції податкових органів.

Прапор

Колишні найменування — Державна податкова служба Російської Федерації, Міністерство Російської Федерації з податків і зборів.

Крім виконання функцій у сфері обов'язкових платежів займається реєстрацією юридичних осіб та індивідуальних підприємців, акредитацією підрозділів іноземних юридичних осіб (крім кредитних організацій). Представляє Російську Федерацію у справах про банкрутство за вимогами грошових зобов'язань. Виступає правонаступником Федеральної служби з фінансового оздоровлення та банкрутства.

ФПС та її територіальні органи є юридичними особами, мають бланк та печатку із зображенням державного герба країни та своїм найменуванням, емблему, інші печатки, штампи та бланки встановленого зразка, а також рахунки, що відкриваються відповідно до федерального законодавства.

Професійне свято «День працівника податкових органів Російської Федерації» — 21 листопада.

Інша версія логотипу

Історія[ред. | ред. код]

У 1990 році відповідно до Постанови Ради Міністрів СРСР від 24 січня 1990 № 76, наказами Міністерства фінансів РРФСР від 6 березня 1990 № 50 л. с. та від 25 квітня 1990 року № 03/117 «Про функції державних податкових інспекцій та їх зразкову структуру» у складі Міністерства фінансів РРФСР створено Державну податкову інспекцію при Міністерстві фінансів РРФСР.

У 1991—1998 роках — Державна податкова служба Російської Федерації;

У 1998—2004 роках — Міністерство з податків і зборів Російської Федерації (МПС Росії);

З 2004 року — Федеральна податкова служба (ФПС Росії)

В грудні 2023 на офіційному сайті стався масовий збій, ймовірно через хакерську атаку українськими спецслужбами[1].

Функції[ред. | ред. код]

На підставі глави II Постанови Уряду РФ від 30.09.2004 р. № 506 «Про затвердження Положення про Федеральну податкову службу», пункту 4 Постанови Уряду РФ від 25.06.2021 р. № 1011 «Про федеральний державний контроль (нагляд) за організацією азартних ігор» та пункту 3 Постанови Уряду РФ від 25.06.2021 № 1012 «Про федеральний державний контроль (нагляд) за проведенням лотерей»

  • функції контролю та нагляду за дотриманням законодавства про податки та збори, страхових внесків, а також віднесених до нього вимог трудового кодексу — здійснює позапланові виїзні перевірки за скаргами громадян та організацій;
  • функції з контролю та нагляду за правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю внесення до відповідного бюджету податків та зборів;
  • функції з федерального державного контролю (нагляду) над проведенням лотерей;
  • функції з федерального державного контролю (нагляду) за організацією та проведенням азартних ігор;
  • функції з контролю та нагляду за правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю внесення до відповідного бюджету інших обов'язкових платежів (у випадках, передбачених законодавством Російської Федерації);
  • функції з контролю та нагляду за виробництвом та обігом тютюнової продукції;
  • функції з контролю та нагляду за застосуванням контрольно-касової техніки;
  • функції органу валютного контролю у межах компетенції податкових органів;
  • державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб, індивідуального підприємця та самозайнятих громадян;
  • веде облік та подає виписку онлайн Єдиного державного реєстру юридичних осіб (ЄГРЮЛ) та Єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців (ЄГРІП);
  • акредитацію філій, представництв іноземних юридичних (крім представництв іноземних кредитних організацій).
  • подання у справах про банкрутство та у процедурах банкрутства вимог про сплату обов'язкових платежів та вимог Російської Федерації щодо грошових зобов'язань;

ФПС Росії здійснює свою діяльність безпосередньо та через свої територіальні органи у взаємодії з іншими федеральними органами виконавчої влади, органами виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації, органами місцевого самоврядування та державними позабюджетними фондами, громадськими об'єднаннями та іншими організаціями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Уничтожена вся база данных и резервные копии: ГУР взломало Федеральную налоговую службу РФ. ФОКУС (рос.). 12 грудня 2023. Процитовано 12 грудня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]