Федеральне агентство повітряного транспорту (Росія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федеральне агентство повітряного транспорту
(ФАПТ; Росавіація)
Федеральное агентство воздушного транспорта
Загальна інформація
Країна Росія Росія
Дата створення 9 лютого 2004
Керівне відомство Міністерство транспорту Російської Федерації
Штаб-квартира Ленінградський проспект, 37, корпус 2, Москва, Росія
Голова Олександр Васильович Нерадько
Підвідомчі органи Central Clinical Hospital of Civil Aviationd[1], Санкт-Петербурзький державний університет цивільної авіаціїd[1] і Moscow State Technical University of Civil Aviationd[1]
favt.gov.ru

Федеральне агентство повітряного транспорту (рос. Федеральное агентство воздушного транспорта), також відоме як Росавіація (рос. Росавиация) або ФАПТ — федеральний орган виконавчої влади, відповідальний за нагляд за галуззю цивільної авіації в Росії зі штаб-квартирою в Москві.

ФАПТ також відома як Адміністрація цивільної авіації Російської Федерації (АЦАРФ). Федеральне агентство повітряного транспорту регулярно співпрацює з Міждержавним авіаційним комітетом у розслідуванні авіаційних аварій та інцидентів.

Історія[ред. | ред. код]

Федеральне агентство повітряного транспорту було створено у 2004 році президентом Росії Володимиром Путіним. 9 березня 2004 року Путін видав указ «Про систему і структуру федеральних органів виконавчої влади», згідно з яким було створено федеральне агентство. Агентство отримало багато функцій скасованого раніше Міністерства транспорту Російської Федерації[2].

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

Наприкінці березня 2022 року на Федеральне агентство повітряного транспорту було здійснено кібератаку після російського вторгнення в Україну[3]. Внаслідок атаки система Росавіації була паралізована: масові збої в роботі стали причиною переходу Росавіації до паперового документообігу, про що повідомило саме агенство[3]:

У зв'язку з тимчасовою відсутністю доступу до мережі Інтернет та збоями в роботі системи електронного документообігу Росавіації федеральне агентство повітряного транспорту переходить на паперовий документообіг. Порядок документообігу визначається чинною інструкцією з діловодства. Обмін інформацією буде здійснюватися по каналу АФТН (для термінових коротких повідомлень) і поштою. Просимо довести цю інформацію до відома всіх організацій цивільної авіації[4].

Через бюджетні обмеження Росавіація не мала належного резервного копіювання зламаних даних, внаслідок чого частина з них була знищена без можливості відновлення. Загалом було видалено близько 65 терабайт даних[5].

Функції[ред. | ред. код]

Основними функціями Федерального агентства повітряного транспорту є:

  • Організація виконання федеральних цільових програм і федеральної адресної інвестиційної програми;
  • Надання державних послуг, що мають суспільну значущість, на встановлених федеральним законодавством умовах невизначеному колу осіб, зокрема, з метою: реалізації комплексу заходів з організації забезпечення виконання міжнародних і внутрішніх польотів; реалізації комплексу заходів, спрямованих на забезпечення захищеності об'єктів транспортної інфраструктури і транспортних засобів від актів незаконного втручання;
  • Видання індивідуальних правових актів на підставі та на виконання Конституції Російської Федерації, федеральних конституційних законів, федеральних законів, актів і доручень президента Російської Федерації, уряду Російської Федерації та Міністерства транспорту Російської Федерації;
  • Федеральне агентство повітряного транспорту є керівним органом єдиної системи організації повітряного руху РФ[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Федеральное агентство воздушного транспорта РФ (Росавиация). Справка. РИА Новости (рос.). 20100702T1836. Процитовано 23 серпня 2023.
  2. а б Georgilidakis, Spyros (29 березня 2022). BREAKING: Russian Aviation Authority Suffers Cyberattack. Mentour Pilot (амер.). Процитовано 23 серпня 2023.
  3. News: Russian Civil Aviation Authority Rosaviatsia offline. The Aviation Herald (англ.). Процитовано 23 серпня 2023.
  4. Noëth, Bart (29 березня 2022). Powerful cyber attack on Russia's Civil Aviation Authority servers: no more data nor back-up. Aviation24.be (англ.). Процитовано 23 серпня 2023.
  5. Положение о Единой системе организации воздушного движения Российской Федерации. Российская газета (рос.). Процитовано 23 серпня 2023.