Федоров Олег Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Олег Павлович Федоров
Народився 4 жовтня 1952(1952-10-04) (71 рік)
Київ, Українська РСР, СРСР
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність фізик
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук

Федоров Олег Павлович (4 жовтня 1952 р., м. Київ, Українська РСР) - директор Інституту космічних досліджень НАН України та ДКА України, «Заслужений діяч науки і техніки України», Лауреати Державної премії України, член-кореспондент Міжнародної академії астронавтики.

Освіта[ред. | ред. код]

В 1987 закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка, 1975 рік, загальна фізика.

Від 1983 р. кандидат фізико-математичних наук.

Від 1992 р. доктор фізико-математичних наук.

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

Федоров Олег Павлович — працював в Інституті металофізики НАН України на посаді провідного наукового співробітника, зав. лабораторії (1977 р.). Працював в Національному космічному агентстві України на посадах начальника відділу Національного космічного агентства України (з 1995 р.) та начальника управління Національного космічного агентства України (з 1999 р.). З 2009 року — директор Інституту космічних досліджень НАН України та ДКА України.

Наукові досягнення[ред. | ред. код]

Відомий спеціаліст в галузі космічного матеріалознавства, автор більше 50 наукових праць (серед них — 2 монографії). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, член-кореспондент Міжнародної академії астронавтики. Значну увагу приділяє організації робіт з наукових космічних досліджень в Україні, реалізації міжнародних проектів. Федоров О. П. очолює роботи з підготовки російсько-української програми наукових та технологічних експериментів на борту Міжнародної космічної станції космічного експерименту «Потенціал» та «Іоносат-Мікро». Під керівництвом Федорова О. П. Інститут увійшов до складу установ-виконавців міжнародної програми FP-7, створено міжнародні творчі колективи з виконання актуальних проектів з космічних досліджень (зокрема, з космічної погоди), виконуються спільні проекти НАН України та ДКА України. Представляє Україну у низці міжнародних організацій (зокрема, COSPAR — Комітет з космічних досліджень).

Наукові праці[ред. | ред. код]

Найважливіших наукових праць директора Інституту космічних досліджень НАН України та НКА України Федорова Олега Павловича за період 1980–2013 рр.

Джерело[ред. | ред. код]