Флодні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торт Пішингер
Флодні в кафе Eskeles у Відні
Типдесерт
ПоходженняЦентральна Європа
Входить у національні кухніавстрійська кухня, угорська кухня, єврейська кухня
АвторАшкеназі
Необхідні компонентипісочне тісто, джем, мак, яблука

Флодні (угор. Flódni, в Австрії Fächertorte) — традиційна угорсько-єврейська випічка з пісочного тіста, наповнена шарами яблук, волоських горіхів, маку та сливового джему[1][2]. Її традиційно їдять у Пурім[3] та Хануку[1]. У традиційному рецепті тісто замішували на гусячому смальці. Зараз для цього зазвичай використовують вершкове масло. Між листами тіста поміщають начинку. При подачі охолоджений пиріг ріжуть на квадратні шматочки.

Історія

[ред. | ред. код]

Популярний в Угорщині та Австрії флодні бере свій початок у французьких та німецьких євреїв, їхня випічка називалася fluden. Fluden походить від латинського слова "fladon", і старого верхньонімецького flado, що означає буквально "коржик". Звідси походить французька випічка флан та іспанський запечений крем флан.

Перша згадка про флуден із сирною начинкою міститься у працях рабі Гершом бен Ієгуди з Майнца близько 1000 року н.е.

На Шаббатт і Пурім готували і флуден із солодкою начинкою: яблуками, родзинками, джемом, горіхами та маком. Після того, як євреї-ашкеназі мігрували на схід, флуден асимілювався румунською кухнею як flandi і угорською як flodni, перетворившись на солодкий багатошаровий пиріг або тістечко[4] [5].

В Угорщині флодні вважається причетним не лише до єврейської, а й загальнонаціональної угорської кухні. Він також дуже популярний у Австрії.

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Flódni: The Four Act Pastry. Taste Hungary (англ.). Архів оригіналу за 1 лютого 2023. Процитовано 1 лютого 2023.
  2. Haas, Devin (27 січня 2023). In search of flódni: Postcards from the Jewish Quarter. Emerging Europe (брит.). Архів оригіналу за 1 лютого 2023. Процитовано 1 лютого 2023.
  3. Weiss, Nino Shaya. Vienna's "Fächertorte"—Jewish Budapest's "Flódni" Layer Cake in Disguise. #RachelRaj #Demel. Jewish Viennese Food (амер.). Архів оригіналу за 1 лютого 2023. Процитовано 1 лютого 2023.
  4. Marks, Gil. Encyclopedia of Jewish Food.
  5. Tablet Magazine's 100 Most Jewish Foods List: Flódni. Tablet Magazine’s 100 Most Jewish Foods List (амер.). Архів оригіналу за 1 лютого 2023. Процитовано 1 лютого 2023.