Формалін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Формалін
Зображення
Густина 1,08 ± 0,01 г/см³[1]
Точка кипіння 214 ± 1 ℉[1]
Тиск насиченої пари 1 ± 1 mm Hg[1]
Температура спалаху 185 ± 1 ℉[1]
Нижня межа займання 7 ± 1 % (V/V)[1]
Верхня межа займання 73 ± 1 % (V/V)[1]
Ідентифікатор PGCH 0294
CMNS: Формалін у Вікісховищі

Формалі́н — розчин формальдегіду, безбарвна прозора рідина з різким подразнювальним запахом, що використовується як засіб для дезінфекції, фіксації, дублення тощо. За нормальних умов розчинний у воді до 37%. У промислових маштабах отримується окисненням метанолу, відтак, технічний продукт може містити як сліди метанолу, так і мурашину кислоту. Метанол може додаватись у формалін задля його стабілізації — уникнення полімерізації формальдегіду з часом.[2]

Використання[ред. | ред. код]

Формалін широко використовується для протруювання насіння зернових культур проти різних видів сажки. Формалін в слабих (4 %) концентраціях застосовується для знищення дорослих мух, які охоче летять на його запах.

Використовується у виробництві синтетичних смол, синтетичного каучуку, поверхнево-активних речовин, багатоатомних спиртів, формалей та інших метиленових похідних.

Широке застосування знаходить: у паперовій промисловості — для покращання міцності та якості паперу; у шкіряній — для дублення шкіри; у текстильній — для підвищення опорності виробів до зминання та усадки; у сільському господарстві — для обробки зерна та коренеплодів, дезінфекції ґрунту та тваринницьких приміщень; у медицині — як дезінфекційний засіб місцевої припалюючої дії, у анатомії — як консервант для збереження анатомічних препаратів.

Пакування, зберігання, транспортування[ред. | ред. код]

При зберіганні допускається утворення каламуті або білого осаду як наслідок полімерізації, розчинного за температури не вище 40 °C.

Пакування — залізничні й автоцистерни з алюмінієвими або нержавіючими котлами, поліетиленові бутилі, бідони; алюмінієві, нержавіючі або сталеві з антикорозійним покриттям бочки місткістю до 200 літрів.

Транспортують залізничним або автомобільним транспортом у критих транспортних засобах згідно з правилами перевезень вантажів, що діють на даному виді транспорту.

Технічний формалін зберігають у посудинах, які обігріваються, і виготовлені з матеріалів, що забезпечують зберігання якості продукту за температури 10-25 °C. В пакуванні виготовлювача — у складських приміщеннях, що опалюються, за температури 10-25 °C. Гарантійний термін зберігання — три місяці з дня виготовлення.

Джерела[ред. | ред. код]

  • ДЕРЖСТАНДАРТ 1625-89 на технічний формалін

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е http://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0294.html
  2. Krishna K. Barakoti, Pradeep Subedi. Formaldehyde Analysis in Non-Aqueous Methanol Solutions by Infrared Spectroscopy and Electrospray Ionization. ncbi.nlm.nih.gov/ (англ.).

Посилання[ред. | ред. код]