Формування плодових дерев

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Формування плодових дерев — створення скелета дерева з відповідним до заданої форми крони розташуванням скелетних та обростаючих гілок.

Формують крони шляхом проріджування та вкорочування пагонів та гілок або їх відхилення у різні положення і підв'язування до дротин шпалери чи кілків, забитих у землю без обрізування дерев. При формуванні крони останнім способом молоді дерева раніше вступають у плодоношення і дають більші врожаї плодів.[1]

Види та особливості

[ред. | ред. код]

Типи крон плодових дерев умовно поділяють на відносно вільноростучі, або природні, штучно-природні та спеціальні, штучні.

З вільноростучих у промисловому садівництві найпоширеніші такі: ярусна, розріджено-ярусна, природно поліпшена, чашоподібна, кущоподібна.

З інших типів застосовують у виробничих умовах: лопатеву, напівплощинну, площинне веретено, поліпшену віялову, пальмету (див. Шпалерна культура).

Типи крон різняться між собою кількістю основних скелетних гілок, порядком розташування їх на стовбурі та напрямком росту. Крони, скелетні гілки яких розташовані рівномірно навколо стовбура, об'єднують у групу округлих, на протилежність площинним, у яких основні гілки формують у напрямку ряду, а в міжряддя — напівскелетні гілки.[1]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Формування плодових дерев // К. Д. Третяк. Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1985. — Т. 12 : Фітогормони — Ь. — С. 26.

Джерело

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]